Vigneti Zabu Vanita Nero d'Avola Sicilia IGT BIO Cantine Cellaro

Vigneti Zabu Vanita Nero d'Avola Sicilia IGT BIO Cantine Cellaro

Vanita pochodzi z upraw ekologicznych z renomowanej winnicy Vigneti Zabu. Nero d'Avola to flagowy sycylijski szczep, to prawdziwe doznania smakowe, gdzie bezb艂臋dnie 艂膮cz膮 si臋 intensywne nuty ciemnych owoc贸w z pikantnym charakterem. Spr贸buj, b膮d藕 zdumiony i szcz臋艣liwy.

Indeks: IT03SIC037


80,00 z艂
Brutto
Ilo艣膰

Rocznik
2021
Kraj
W艂ochy
Region
Sycylia
Apelacja
Sicilia IGT
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
pe艂ne
Grona
Nero d'Avola
Pojemno艣膰
750 ml
Temperatura podawania
16 st.C
Zawarto艣膰 alkoholu
13%
Wysy艂ka w ci膮gu
3 dni ( dni robocze )
Czy winnica BIO
tak 鈥 uprawa ograniczna/naturalna
Bio
weganskie

Opis smakowy

Obezw艂adniaj膮ce zapachy owoc贸w le艣nych, g艂贸wnie je偶yn i malin. Z艂o偶ony aromat czerwonych owoc贸w, szczeg贸lnie wi艣ni, przypraw i czerwonych kwiat贸w z nutami marcepanu i czarnego pieprzu. Nuty kawy, czekolady i pieprzu oraz wanilii i eukaliptusu. Pe艂ne, mi臋kkie i zr贸wnowa偶one wino, z posmakiem dojrza艂ych owoc贸w pestkowych. Doskona艂e do pieczeni, dziczyzny i dojrzewaj膮cego sera.

Proces produkcji

Winnice zlokalizowane w Sambuca di Sicilia, na wysoko艣ci od 300 do 600 m n.p.m.聽Fermentacja alkoholowa odbywa si臋 w zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze 23-25掳C, podczas maceracji przeprowadza si臋 cz臋ste 艣rednioterminowe przepompowywanie w celu jak najlepszego wydobycia koloru, konsystencji i aromat贸w. Po mi臋kkim t艂oczeniu wino przelewa si臋 do betonowych聽kadzi, a nast臋pnie do beczek z d臋bu francuskiego, gdzie odbywa si臋 fermentacja malolaktyczna i dojrzewanie przez co najmniej 6 miesi臋cy.

16 innych produkt贸w w tej samej kategorii:
IT03SIC037
Specyficzne kody