Opis smakowy
Jasny, głęboki rubinowy kolor z intensywnymi ciemnowiśniowymi odcieniami na brzegu. Intensywne aromaty dojrzałych czerwonych owoców jak truskawki, maliny i czerwone porzeczki, uzupełnione przyjemnie słodkimi korzennymi nutami wanilii, karmelu, cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Usta są krągłe, z żywą świeżością na początku i słodkimi, miękkimi taninami, prowadzącymi do długiego, owocowego i balsamicznego finiszu.
Proces produkcji
Zbiór odbywa się ręcznie, selekcjonując kiście w winnicy. Winogrona są umieszczane w skrzynkach i przewożone do winiarni w chłodni, aby zachować ich integralność. Po odszypułkowaniu i zmiażdżeniu winogrona umieszczono w zbiornikach, w których naturalnie zachodziła fermentacja alkoholowa i malolaktyczna. Wino dojrzewało przez dwa lata w beczkach z amerykańskiego dębu wykonanych przez bednarzy winnicy — nowych w pierwszym roku i czteroletnich beczkach w drugim roku.
Sugestie kulinarne
Viña Alberdi charakteryzuje się niezwykłą wszechstronnością w łączeniu z jedzeniem. Jest idealnym towarzyszem przystawek, przekąsek i grilla, doskonałym do ryżu, makaronów i gulaszu, a także do lekko grillowanego mięsa i ryb.