Oto propozycje parowania tradycyjnych polskich potraw z wybranymi winami:
Gostart Cuvee Winnica Gostchorze:
To jest rocznikowe wino musujące, które zawdzięcza swój smak dojrzałym winogronom (Pinot Blanc, Riesling i Pinot Noir) i unikalnemu mikroklimatowi winnicy Gostchorze. Z powodu jego czystych nut jabłek i brzoskwiń, a także eleganckiego i bardzo wytrawnego profilu smakowego, idealnie pasuje do tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej.
Cuvee Blanc Winnica Srebrna Góra:
To wino dominuje „rieslingową”, cytrusową świeżość przemieszaną z ciepłymi aromatami brzoskwini i moreli, wzbogaconymi o nuty agrestu i białej porzeczki. Ze względu na jego obfitość i przyjazność z odświeżającą kwasowością i mineralnym wykończeniem, będzie doskonałe do pierogów z kapustą i grzybami.
Majątek Drzewce Solaris:
To wino jest aromatyczne, z wyczuwalnymi akcentami cytrusów, białej porzeczki, zielonego agrestu, wonią kwiatów geranium i delikatną nutą brzoskwini. Na podniebieniu jest orzeźwiające, z nutami kiwi, mango, białej porzeczki. Ze względu na jego słodko-słony posmak da sobie radę np. do pieczonego kurczaka
Seyval Winnica Turnau:
To wytrawne białe wino, które charakteryzuje się intensywnym nosem złożonym z aromatów białych kwiatów, pomarańczy i owoców mango. Będzie idealnym dopełnieniem do kaczki.
Pinot Noir Winnica Srebrna Góra:
To jest lekka i świeża interpretacja Pinot Noir z chłodnego regionu z minimalną zawartością tanin. Wino to ma przyjemne, delikatne czerwone owoce z wyraźną przyprawowo-korzenną końcówką. Ze względu na jego lekkość i świeżość, będzie doskonałe np do polskiej zupy grzybowej.
Raisin Winnica Płochockich:
To jest naturalnie słodkie wino o nasyconej bursztynowej barwie, wyraźnie oleiste, przepełnione aromatami dojrzałych owoców egzotycznych, gruszki w syropie, konfitury brzoskwiniowej, miodu z delikatnymi, korzennymi niuansami. Ze względu na jego słodycz i bogate aromaty, będzie smakować z deserami.