La Rioja Alta Vina Arana Gran Reserva Rioja DOCa

La Rioja Alta Vina Arana Gran Reserva Rioja DOCa

Podstawą jest Tempranillo (95%) z posiadłości Las Cuevas, El Palo i Las Monjas w Rodezno, z niewielkim dodatkiem (5%) Graciano z posiadłości Montecillo w Fuenmayor. Doskonała dojrzałość i okrągłe taniny.

Indeks: ES03RIO074


299,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2016
Kraj
Hiszpania
Region
Rioja
Apelacja
Rioja DOC
Winnica
La Rioja Alta
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
pełne
Grona
Graciano
Grona
Tempranillo
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
18 st.C
Zawartość alkoholu
14.5%
Wysyłka w ciągu
24 h ( w dni robocze )
Oceny prasy
Robert Parker 93
James Suckling
95 pkt

Opis smakowy

Elegancki rubinowy kolor średniej intensywności z granatową obwódką na krawędzi. Intensywny i aromatyczny nos ujawnia złożony wachlarz nut balsamicznych, brioszki, chleba tostowego, wanilii, toffi i cynamonu, a także delikatne aromaty czarnych śliwek, poziomek, dojrzałych czarnych porzeczek i czerwonych jagód, tworząc owocowy i balsamiczny bukiet. Na podniebieniu wino jest dobrze zbudowane i zrównoważone, z przyjemną świeżością i gładkimi, aksamitnymi taninami, dzięki starannemu starzeniu w dębowych beczkach. Finisz świeży i delikatny, z długo utrzymującym się posmakiem..

Proces produkcji

Zbiory zaczynają się od krzewów Tempranillo, a dwanaście dni później Graciano. Winogrona zbierane są ręcznie w skrzynkach, z pierwszą selekcją gron w winnicy. Następnie transportowane są do winiarni w warunkach chłodniczych, aby zachować ich integralność. Po drugiej selekcji na stole selekcyjnym fermentacja alkoholowa (w temperaturze 27ºC) i malolaktyczna przeprowadzane są w sposób naturalny. Najlepsze partie starzone są w beczkach własnej produkcji (dąb amerykański) przez trzy lata. Przelewane z beczki do beczki, aby ręcznie oddzielić osad i uniknąć agresywnej filtracji.

Sugestie kulinarne

Do wszelkiego rodzaju mięs, gulaszu, Doskonałe także po kolacji.

16 innych produktów w tej samej kategorii:
ES03RIO074
Specyficzne kody