Opis smakowy
Elegancki rubinowy kolor średniej intensywności z granatową obwódką na krawędzi. Intensywny i aromatyczny nos ujawnia złożony wachlarz nut balsamicznych, brioszki, chleba tostowego, wanilii, toffi i cynamonu, a także delikatne aromaty czarnych śliwek, poziomek, dojrzałych czarnych porzeczek i czerwonych jagód, tworząc owocowy i balsamiczny bukiet. Na podniebieniu wino jest dobrze zbudowane i zrównoważone, z przyjemną świeżością i gładkimi, aksamitnymi taninami, dzięki starannemu starzeniu w dębowych beczkach. Finisz świeży i delikatny, z długo utrzymującym się posmakiem..
Proces produkcji
Zbiory zaczynają się od krzewów Tempranillo, a dwanaście dni później Graciano. Winogrona zbierane są ręcznie w skrzynkach, z pierwszą selekcją gron w winnicy. Następnie transportowane są do winiarni w warunkach chłodniczych, aby zachować ich integralność. Po drugiej selekcji na stole selekcyjnym fermentacja alkoholowa (w temperaturze 27ºC) i malolaktyczna przeprowadzane są w sposób naturalny. Najlepsze partie starzone są w beczkach własnej produkcji (dąb amerykański) przez trzy lata. Przelewane z beczki do beczki, aby ręcznie oddzielić osad i uniknąć agresywnej filtracji.
Sugestie kulinarne
Do wszelkiego rodzaju mięs, gulaszu, Doskonałe także po kolacji.