Winnica Pira w Castiglione Falletto w piemonckim regionie Barolo jest największą, obejmującą 7 hektarów, posiadłością rodziny Roagna. Gleby są tu zróżnicowane, od wapiennych margli po niebieski kamień, co przekłada się na niezwykłą złożoność win. Klasyczne, prestiżowe Barolo DOCG produkcja do 15 000 butelek rocznie. Wino ma duży potencjał starzenia, z czasem ujawnia coraz więcej niuansów i głębi.
Indeks: ZZZZZZ
Kolor czerwony o odcieniu jasnego, przezroczystego rubinu. W nosie intensywny aromat czerwonej pomarańczy, granatu, truskawki, maliny, dzikiej róży, fiołka i suszonych kwiatów. Balsamiczne akcenty różowego pieprzu, popiołu, kardamonu i gorzkiej czekolady. W ustach świeżość, doskonała harmonia smaków i aksamitna struktura tanin. Bardzo długi i wyrafinowany finisz.
Krzewy 25–50 lat. Maceracja do 2-3 miesięcy, następnie dojrzewanie w dużych, tradycyjnych beczkach,
Czerwone mięsa, zwłaszcza duszone i w gęstych sosach (np. dziczyzna, wołowina duszona, gulasz). Potrawy z grzybów, risotto z grzybami lub farsze z grzybami. Ser dojrzewający.