Charakterystyka wina Muscat
Muscat to różnorodna i starożytna odmiana winorośli, która jest głęboko zakorzeniona w historii winiarstwa1. Rodzina Muscat obejmuje ponad 200 odmian winorośli należących do gatunku Vitis vinifera, które od wielu wieków były wykorzystywane do produkcji wina oraz jako winogrona stołowe i rodzynki na całym świecie.
Kolory winogron Muscat wahają się od białego (takiego jak Muscat Ottonel), przez żółty (Moscato Giallo), różowy (Moscato Rosa del Trentino) do niemal czarnego (Muscat Hamburg).
Winogrona i wina Muscat prawie zawsze mają wyraźny kwiatowy aromat.
Czytaj więcej
Muscat - Pochodzenie
Chociaż istnieją teorie, że pochodzenie rodziny Muscat sięga starożytności, nie ma solidnych dowodów historycznych, że winorośl Muscat była jednym z odmian winorośli uprawianych przez cywilizacje takie jak starożytni Egipcjanie. Teorie na temat pochodzenia winogron Muscat datują przodków odmian na starożytnych Egipcjan i Persów z wczesnej starożytności (ok. 3000–1000 p.n.e.), podczas gdy niektórzy ampelografowie, tacy jak Pierre Galet, sądzą, że rodzina odmian Muscat została rozmnożona w okresie starożytności klasycznej (ok. 800 p.n.e. do 600 n.e.) przez Greków i Rzymian.
Synonimy
Każda indywidualna odmiana Muscat ma swój własny zestaw synonimów, ale ogólny prefiks “Muscat” ma swoje unikalne tłumaczenie na całym świecie. W Grecji winogrona są zwykle znane jako “Moschato” lub “Moschoudia”, podczas gdy we Włoszech są znane jako “Moscato” lub "Moscatello".
Uprawy winogron Muscat na świecie
Rodzina winogron Muscat obejmuje ponad 200 odmian winorośli należących do gatunku Vitis vinifera, które od wielu wieków były wykorzystywane do produkcji wina oraz jako winogrona stołowe i rodzynki na całym świecie. Wśród najbardziej znanych członków rodziny Muscat są Muscat Blanc à Petits Grains, który jest główną odmianą winorośli używaną do produkcji włoskiego wina musującego Asti (znane również jako Moscato d’Asti) produkowanego w regionie Piemont. Jest on również używany do produkcji wielu francuskich win wzmacnianych znanych jako vin doux naturels. W Australii jest to również główne winogrono używane do produkcji Liqueur Muscat, z regionu winiarskiego Rutherglen w stanie Wiktoria. Muscat of Alexandria to inna odmiana Muscat, która jest powszechnie używana do produkcji francuskich vin doux naturel, ale można ją również znaleźć w Hiszpanii, gdzie jest używana do produkcji wielu wzmacnianych hiszpańskich Moscatels. W innych miejscach jest używana do produkcji win białych od półsuchych do słodkich, często oznaczanych jako Moscato w Australii, Kalifornii i RPA. W Alzacji i części Europy Środkowej Muscat Ottonel jest używany do produkcji zazwyczaj suchych i wysoce aromatycznych win1.