Poliziano zrodziło się w 1961 roku, kiedy Dino Carletti kupił pierwsze 22 hektary winnic, zakochany w swojej ojczyźnie i jej nieskończonej tradycji winiarskiej. Skąd nazwa posidłości? Każdy mieszkaniec Montepulciano jest określany jako Poliziano, wśród nich najbardziej znanym jest humanista i poeta Angelo Ambrogini (1454-1494), znany jako „Poliziano”, przedstawiony w logo.
Federico Carletti, syn Dino, po ukończeniu studiów rolniczych, przejął kierownictwo firmy pod koniec lat 70. Od razu dokonał zawodowego i filozoficznego przełomu, studiując i pracując wyłącznie na własnych winogronach. Firma rozrosła się na przestrzeni lat, osiągając obecne 170 hektarów winnic. Skoncentrowany na wysokiej jakości uprawie winorośli, nowoczesnej, ale szanującej środowisko i tradycję, uzyskuje Vino Nobile o dużej głębi, które potrafi również zaangażować międzynarodowy smak.
Federico w dążeniu do jakości i doskonałości w swoich winach zawsze odnawiał techniki zarówno na wsi, jak iw piwnicy. Lokalna odmiana par excellence, Sangiovese, znana w rejonie Montepulciano pod nazwą „Prugnolo Gentile”, została zbadana i wywyższona, osiągając głęboką wiedzę i pełną kontrolę nad naszymi winnicami. W tym samym czasie w latach 90. zasadzono międzynarodowe odmiany, takie jak Cabernet Sauvignon i Merlot, początkowo używane w mieszankach z Sangiovese, a później coraz częściej w czystości. To pragnienie eksploracji skłoniło Federico do ekspansji, najpierw w Maremmie w 1997 r., a następnie w Cortonie w 2000 r.
Wzmocniony ogromną wiedzą o potencjale obszaru Montepulciano, Federico od prawie dwudziestu lat koncentruje się na maksymalnej egzaltacji i wyrażaniu tego samego w swoich winach, od coraz bardziej „naturalnych” winnic po coraz mniej inwazyjne drewno celem jest wyrażenie typowości i naturalności. W ciągu ostatnich dwudziestu lat poświęcił się również badaniu geologicznemu wszystkich działek, dając w ten sposób życie dwóm bardzo znanym „crus”, całkowitej eliminacji produktów chemicznych w winnicy, krok po kroku dochodząc do zrównoważonego rolnictwa i, od 2021, do certyfikowanych win ekologicznych.
Rodzinna pasja do wina i regionu jest kontynuowana przez Francesco i Marię Stella, którzy odpowiednio od 2019 i 2021 roku działają jako fundamentalni doradcy Federico w interpretacji i stawianiu czoła obecnym i przyszłym wyzwaniom Poliziano.