Marques de Riscal Baron de Chirel  Reserva Rioja DOCa 2014

Aromat:
Głęboki wiśniowy kolor. Dominują aromaty ciemnych miękkich owoców z nuta tostów i pikantnych przypraw.
Smak:
W ustach świeże i gładkie, z miękkimi  wytwornymi taninami. Eleganckie, dobrze zbudowane, długie  przyjemne wykończenie.
Potrawy:
Hiszpańska szynka i sery, tapas, mięso z grilla, jagnięcina, dziczyzna
Nagrody:
DWWA Srebro
IWC Srebro
Wine Enthusiast 94 pkt.
Wine Spectator 92 pkt.

Marques de Riscal Baron de Chirel Reserva Rioja DOCa

Wino Barón de Chirel pojawiło się po raz pierwszy w 1986 r. W wyniku eksperymentalnej produkcji przy użyciu selekcji winogron z bardzo starych winorośli, w wieku od 80 do 110 lat, o bardzo niskiej wydajności i wysokiej jakości. Wino produkowane jest na bardzo ograniczoną skalę i tylko w najlepszych latach, w których charakter winnicy, gleby i odmiany są wyrażone jako jedna, harmonijna całość. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze 26ºC, a okres maceracji nie przekracza 12 dni. Fermentacja malolaktyczna odbywa się w małych drewnianych kadziach o pojemności 20 000 litrów, a następnie wino jest leżakowane przez 20 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego

Indeks: 605

499,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2014
Kraj
Hiszpania
Region
Rioja
Apelacja
Rioja DOC
Winnica
Marques de Riscal
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Grona
Tempranillo
Pojemność
750 ml
Wysyłka w ciągu:
3 dni
605

Specyficzne kody

Komentarze

Napisz swoją opinię

Marques de Riscal Baron de Chirel Reserva Rioja DOCa

Wino Barón de Chirel pojawiło się po raz pierwszy w 1986 r. W wyniku eksperymentalnej produkcji przy użyciu selekcji winogron z bardzo starych winorośli, w wieku od 80 do 110 lat, o bardzo niskiej wydajności i wysokiej jakości. Wino produkowane jest na bardzo ograniczoną skalę i tylko w najlepszych latach, w których charakter winnicy, gleby i odmiany są wyrażone jako jedna, harmonijna całość. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze 26ºC, a okres maceracji nie przekracza 12 dni. Fermentacja malolaktyczna odbywa się w małych drewnianych kadziach o pojemności 20 000 litrów, a następnie wino jest leżakowane przez 20 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego

Napisz swoją opinię

16 innych produktów w tej samej kategorii: