Opis smakowy
Kolor: intensywna rubinowa czerwień. Aromat: suszonych dzikich owoców i wiśni z lekkimi akcentami wanilii i powideł. Smak: mocny ale niezwykle aksamitny i elegancki charakter tego wina przywołuje na myśl kokosy.
Proces produkcji
Grona: Montepulciano d'Abruzzo (100%). Zbiór: ręczny, tylko w latach, które dają grona najwyższej jakości. Proces produkcji: tradycyjna fermentacja w kadziach z długą maceracją skórek. Po fermantacji wino przelewane jest do słowiańskich beczek dębowych, w których dojrzewa przez 30 miesięcy. Przelane do butelek dojrzewa przez kolejny rok.
Prasa
Magazyn WINO 4 (Wojciech Bońkowski) Nadzwyczajne montepulciano, łączące poważny ekstrakt ( wino w kieliszku niemal czarne, zapachy smoliste i konfiturowe) z pewną autentycznością wina chłopskiego, ale pięknie zarysowanego. Jeden z ciekawszych debiutów tego roku. Punkty: 87 Robert Parker: "The 2006 Montepulciano d'Abruzzo Zanna impresses for the depth of its fruit. Everything come together beautifully in this vibrant, dark Montepulciano. Succulent cherries, violets, spices, new leather and minerals are some of the nuances that emerge from glass. Ideally the wine is best cellared for another one or two years, which should allow for the oak to integrate a touch more. Zanna is an old vines selection aged in both Slavonian casks and Frech oak barrels. Anticipated maturity: 2012-2022