Lista produktów marki Sébastien Riffault

Riffault pochodzi z rodziny o tradycjach winiarskich. Jego ojciec prowadził winnicę od wczesnych lat 1970. Już wtedy starał się nie używać chemii do zwalczania niepożądanych „gości”. Winnica, jak mówi niespełna trzydziestoletni Sebastian, położona jest w miejscu magicznym, wśród wzgórz i pagórków Sury-en-Vaux, tworząc z całym otoczeniem sielski, baśniowy krajobraz. Od strony geograficznej warunki są tu niemal idealne: południowa i południowo-zachodnia orientacja, stok o nachyleniu 25%, gleby wapienno-gliniaste, z konglomeratem krzemienno-wapiennym. Krzewy w większości 45-letnie, od 6-7 lat ściśle doglądane przez Sébastiena. Winogrona są zbierane bardzo późno, w zasadzie najpóźniej jak tylko można. W większości zbotrytyzowane i prze- chodzące – co w Sancerre w zasadzie się nie zdarza – fermentację jabłkowo-mlekową. Powolna fermentacja i w zasadzie brak siarki (jedynie do 10 mg/l przed butelkowaniem), to kolejne, dla wielu miłośników białych win z Sancerre, niespodzianki. Bo zbotrytyzowane grona to zwykle problem podczas winifikacji. Są przejrzałe, dotknięte pleśnią, skądinąd szlachetną, ale jednak pleśnią, więc, jak powie wielu, siarka w moszczu to najlepszy sprzymierzeniec. Nadpsute grona (a takimi właśnie są!) to przecież doskonała pożywka dla wszelkiej maści drobnoustrojów. Jednak po raz kolejny, szczególnie w ciągu ostatnich kilkunastu lat, okazuje się, że wino powstaje w win- nicy. Uodpornienie winorośli (nie zatrucie ich chemią) na wszelkiej proweniencji zarazę (wstawić pożądane słowo) skutkuje potem w piwnicy. A powstają w niej wina niezwykłe. Pełne, głębokie, pachnące i dojrzałe, bez jakiegokolwiek śladu zieloności, tak powszechnej dla sauvignon blanc. Akméniné (2009, jak i każde z pozostałych niżej opisanych), co z litewska (żona Sebastiana jest Litwinką) znaczy po prostu kamienny, to zachwycająca świeżość, a przy tym głębia owocu i niemal dotykalna mineralność. Skeveldra, czyli fragment (kawałek ziemi, posiadłość), to wino potężne, korzenne i pikantne, pełne kandyzowanych owoców i nut sosnowo-cedrowych, a przy tym świeże i głębokie zarazem. Auksinis, czyli złoto, to wino mocno utlenione, z nutami jabłecznymi, w swojej barwie głęboko złote, odrobinę karmelizowane, ale i z zachwycającym słonym finiszem; przypomina poniekąd stare wina jurajskie. Les Quarterons jest zaś niezwykle owocowe, pełne, w punkt mineralne, a do tego intensywne i bogate, nawet maślane – co jak twierdzi Sébastien jest zasługą powszechnych nad Loarą krzemieni (silex), nie zaś beczki - a przy tym delikatne. Chciałoby się powiedzieć, iż „lekki jest jego dotyk, ale moc ma świętą”. Takie są te wina. Odmienne od tego, do czego przywykliśmy w Dolinie Loary, wytyczające nową drogę. (Tomasz Kurzeja MW nr 58)

Jest 7 produktów.

Pokazano 1-7 z 7 pozycji

Sébastien Riffault Les Quarterons Sancerre AOC 2020

Dostępny

155,00 zł Cena

Sébastien Riffault Akmèniné Sancerre AOC 2018

Dostępny

155,00 zł Cena

Sébastien Riffault Auksinis Sancerre AOC 2018

Dostępny

215,00 zł Cena

Sébastien Riffault Saulétas Sancerre AOC 2015

Dostępny

215,00 zł Cena

Sébastien Riffault Skeveldra Sancerre AOC 2015

Dostępny

215,00 zł Cena

Sébastien Riffault Auksinis Maceration Sancerre AOC 2018

Dostępny

215,00 zł Cena

Sébastien Riffault Raudonas Sancerre AOC 2015

Dostępny

215,00 zł Cena