Cantele Reserva Salice Salentino DOC

Cantele Reserva Salice Salentino DOC

Salice Salentino, mieszka艅cy nadal nazywaj膮 je to Niuru Maru: Negroamaro, co oznacza gorzk膮 czer艅. W innej epoce Negroamaro uprawiano wy艂膮cznie na potrzeby transportu na p贸艂noc W艂och, gdzie ch艂odniejszy klimat utrudnia艂 uzyskanie po偶膮danego koloru i zawarto艣ci alkoholu w produkowanych przez nich winach. Ale w ostatnich dziesi臋cioleciach coraz wi臋cej winnic z Salento postrzega艂o t臋 odmian臋 jako jeden z najszlachetniejszych w Apulii, bo dzi臋ki 偶ywej kwasowo艣ci i wspania艂ej r贸wnowadze owocowych i ziemistych smak贸w popularno艣膰 Negramaro wci膮偶 ro艣nie 鈥 zar贸wno w艣r贸d winiarzy, jak i mi艂o艣nik贸w wina.聽

Indeks: IT03PUG075


85,00 z艂
Brutto

Rabaty ilo艣ciowe

Ilo艣膰 Cena Oszcz臋dzasz
12 80,75 Do 51,00
Ilo艣膰

Rocznik
2018
Kraj
W艂ochy
Region
Apulia
Apelacja
Salice Salentino DOC
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
艣rednie
Grona
Negroamaro
Pojemno艣膰
750 ml
Temperatura podawania
15 st.C
Zawarto艣膰 alkoholu
14%
Wysy艂ka w ci膮gu
24 h ( w dni robocze )

Opis smakowy

Smugi granatu przechodz膮ce w intensywn膮 rubinow膮 czerwie艅. W nosie kandyzowane owoce i przyprawy, kt贸re ewoluuj膮 w kierunku nut herbacianych i zio艂owych. Usta wzmocnione nutami czerwonych kwiat贸w i nienarzucaj膮cym si臋 alkoholem. Taniny i 艣wie偶a kwasowo艣膰 dzia艂aj膮 w kontrapunkcie, tworz膮c zr贸wnowa偶one, mi臋kkie wino.

Rekomendacje kulinarne

Doskona艂e do pieczonych i grillowanych mi臋s, makaron贸w i twardych ser贸w typu Pecorino.

Proces produkcji

Po odszypu艂kowaniu i zmia偶d偶eniu moszcz maceruje w kontakcie ze sk贸rkami przez 10 dni. Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej, w temperaturze 25-26掳C. Dojrzewanie w聽barrique聽przez oko艂o 6 miesi臋cy.
16 innych produkt贸w w tej samej kategorii:
IT03PUG075
Specyficzne kody