Proces produkcji
Kupaż wszystkich trzech szczepów winogron używanych do produkcji szampana pochodzących z 200 indywidualnych crus, z naciskiem na Pinot Noir. Tradycyjnie w skład kupażu wchodzą: 50-60% Pinot Noir, 20-30 % Pinot Meunier, 10-20 % Chardonnay, 20-30 vins de reserve.
Smak i wygląd szampana Moet Chandon Rose Imperial
Dystrybuowany przez dom Moet & Chandon pełen wyrafinowania szampan Rose Imperial wyróżnia się słodkawym aromatem z dobrze wyczuwalnymi nutami truskawkowymi, poziomkowymi i malinowymi. Delikatnie musujący trunek o specyficznym, olśniewającym różowym kolorze emanuje wytrawnością i pozwala poczuć odrobinę luksusu. To wybór dla osób poszukających alkoholów o owocowym smaku, który w tym przypadku pochodzi ze szczepów Pinot Noir.
Historia powstania szampana Moet Chandon Rose Imperial sięga aż drugiej połowy XIX w., kiedy to wytworzono go po raz pierwszy na bazie aż 200 różnych gatunków win. Do dzisiaj produkowany w Szampanii, jest chętnie spożywany na całym świecie. Z uwagi na luksusowość wykorzystuje się go do wznoszenia toastów, podając na rozmaitych imprezach i wydarzeniach w rodzaju urodzin, wesel, jubileuszów czy rocznic. Po trunek mający olśniewający różowy kolor, który powstaje ze szczepów Pinot Noir, sięga się także przed posiłkami, jako aperitif, jak również w ich trakcie. Poleca się go w zestawieniu m.in. z serami, chudymi rybami i owocami morza czy daniami z drobiu i innego białego, delikatnego mięsa.
Z uwagi na swoją uwodzicielską barwę i subtelny smak szampan Moet Chandon Rose Imperial cieszy się popularnością wśród kobiet. Znajduje zastosowanie podczas spotkań towarzyskich czy w trakcie spokojnych wieczorów w domowym zaciszu. Wyróżniający się olśniewającym różowym kolorem trunek ze szczepów Pinot Noir jest dostępny w eleganckim pudełku, dlatego można go wykorzystać jako prezent.