W 1743 roku Claude Moët, znany kupiec winiarski i pasjonat win, założył w Epernay swój własny dom szampański. W epoce, która sztukę cieszenia się urokami życia doprowadziła do najwyższego rozkwitu, Moët miał ambicję uwieść arystokrację winami przewyższającymi wszystkie inne. Dzięki niezwykłemu talentowi szybko zaczął odnosić sukcesy – szampany Moët trafiły na salony arystokracji a w 1748 roku na dwór króla Francji, Ludwika XV. To tam Moët stał się ulubionym szampanem Madame de Pompadour, mawiającej że „Szampan to jedyny trunek, po którym kobieta staje się jeszcze piękniejsza”. Wkrótce Moët podbił również Europę, stał się „ostatnim krzykiem mody” na dworach Wielkiej Brytanii (1750), Niemiec (1755) i Holandii (1760). Sztukę tworzenia szampana doskonalili następcy Claude’a Moët. W 1814 jego wnuk, Jean-Rémy Moët, za wybitną jakość szampanów i rozsławianie Francji otrzymał od cesarza Napoleona Bonaparte Krzyż Oficera Legii Honorowej. Napoleon odwiedzał Dom Szampański Moët co najmniej trzykrotnie. Od niemal trzech wieków szampan Moët & Chandon wnosi swoją magię do najwspanialszych światowych wydarzeń – od uroczystości dworu w Wersalu po gale rozdania Oscarów, festiwale filmowe w Cannes, Berlinie i Wenecji czy fetowanie zwycięzców Rajdu Monte Carlo.