Historia:
Pod koniec lat pięćdziesiątych firma Moët & Chandon wysłała swojego szefa produkcji wina, Renauda Poiriera, do Ameryki Południowej w poszukiwaniu regionów o dużym potencjale winiarskim. Poirier był pod wrażeniem winnic w Luján de Cuyo w regionie Mendoza i przekonał swój zespół, aby właśnie tam stworzyli swoje pierwsze wina poza Francją. Wymagało to kilku lat badań w celu znalezienia najlepszych terroirów dla każdego rodzaju winogron, których używają, aż w końcu winnica Terrazas de los Andes została otwarta w 1999 roku.
Aromat i smak:
Wino ma jasnoczerwony kolor z fioletowymi refleksami i wspaniały nos z subtelnymi nutami kwiatowymi i intensywnymi owocami. Pierwotne aromaty fiołków, czarnych wiśni i dojrzałych śliwek wyróżniają się na tle przypieczonego i pikantnego czarnego pieprzu i czekolady dzięki leżakowaniu we francuskim dębie. Słodki i soczysty, delikatne taniny i doskonały poziom kwasowości utrzymują się aż do eleganckiego i cudownie przyjemnego finiszu czarnych owoców.