Podejdź i zadzwoń, ktoś otworzy drzwi i wejdziesz do wyjątkowej sali degustacyjnej: na ścianach wiszą oprawione nagrody i sugestywne zdjęcia suszących się kiści winogron, dużych drewnianych beczek i barrique. Zatrzymaj się i spójrz na kominek, na którym stoją antyczne butelki z różnych roczników, niektóre o dość dziwnym kształcie, niektóre z odręcznymi etykietami, wszystkie pokryte lekką warstwą kurzu, aby sprawiać wrażenie, że stoją tam od dawna.
Wyjrzyj przez okno, a zobaczysz kolumnadę pięknej i imponującej renesansowej willi. W małej książeczce obok okna można przeczytać:
„Założona w 1811 roku winnica Santa Sofia ma swoją siedzibę i piwnice w Pedemonte, na północ od Werony (Włochy), w szlacheckiej willi zbudowanej przez Andreę Palladio w XVI wieku, znanej jako Villa Sarego, w jednym z najpiękniejszych i najbardziej umiarkowanych z Valpolicella Classica. Od 1996 roku Villa Santa Sofia została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO wraz z innymi domami zbudowanymi przez Łuk. Andrea Palladio”
Uwagę zwraca otwarta na zabytkowym drewnianym stole pośrodku pokoju grubo oprawiona księga:
„W 1967 roku Giancarlo Begnoni, enolog wyszkolony w prestiżowej szkole enologii w Conegliano Veneto (TV) i wielki miłośnik technik produkcji wina, przejął firmę Santa Sofia, rozszerzył i poprawił jakość produkcji wina firmy wprowadzając elementów innowacji, łącząc tradycję z potrzebami nowoczesnej technologii. Giancarlo i jego syn Luciano, w towarzystwie ducha przedsiębiorczości i świadomi znaczenia zaangażowania i poświęcenia, z entuzjazmem pełnią swoją rolę świadków i strażników wielkiej tradycji winiarskiej, realizując codziennie strategię doskonałości w imię Santa Sofia, która sami określają się jako „mała firma o wielkiej jakości”
Teraz jest już dla ciebie jasne, że trafiłeś do szczególnego miejsca. I oczywiście teraz chcesz wiedzieć więcej.
Różne pomieszczenia tworzące piwnice pochodzą z trzech różnych okresów historycznych.

Najstarsza część została zbudowana w 1300 roku. przez braci z San Bernardino, rezydujących w kościele pod wezwaniem Santa Sofia – który znajduje się tuż za murami obwodowymi posiadłości, urodzonym w okresie przed budową willi, a później stał się jej kaplicą – i został zbudowany z tufu , kamień wydobywany z miejscowych kamieniołomów, wykorzystany również do budowy majestatycznej kolumnady szlacheckiej willi Palladia. To tutaj przechowywane są duże beczki z dębu słowiańskiego, w których dojrzewają niektóre z najważniejszych czerwonych win: Amarone, Valpolicella Superiore Montegradella, Arlèo, Predaia, Valpolicella Ripasso.
Do części z XIV wieku przylega najnowsza piwnica z 1700 r., z murowanymi licami. W tej sali znajdują się stalowe zbiorniki, w których dojrzewają najmłodsze i najświeższe wina: Bardolino, Bardolino Chiaretto, Soave, Lugana, Custoza, Pinot Grigio, Merlot Corvina.

Pod palladiańską willą natomiast znajdują się XVI-wieczne piwnice – wybudowane wraz z willą i już wówczas wykorzystywane do przechowywania wina – w których umieszczano beczki, 225-litrowe beczki z dębu Allier, służące do dojrzewania wina. rezerwy Amarone Gioè, wina Arlèo, Predaia, Valpolicella Superiore Montegradella, Recioto della Valpolicella, Recioto di Soave.
Pod willą znajduje się również przestronna piwnica na butelki, która również pochodzi z 1500 roku. i który może pomieścić do 80 000 butelek. Tutaj spoczywają wina, które wymagają dłuższego leżakowania przed wprowadzeniem na rynek: Amarone, Valpolicella Superiore Montegradella, Arlèo, Predaia, Recioto della Valpolicella, Recioto di Soave.