Włoskie wina Casa Coste Piane
Casa Coste Piane to mała winnica, pięknie położona w historycznej części Prosecco, w miejscowości Santo Stefano di Valdobbiadene. Firmę prowadzi Loris Follador, winiarz od ponad dwudziestu lat, który lubi nazywać siebie rolnikiem, posiadaczem ziemi, która musi być zdrowa i żywotna. Jest autorytetem w dziedzinie agronomii, ale także historii i poezji. Pomagają mu żona Sandra i synowie Adelchi i Raffaele. Rodzina Follador od kilku pokoleń zajmuje się uprawą winorośli dlatego obecny właściciel podąża przede wszystkim za tradycją w produkcji wina. Praca w tej winnicy opiera się na najwyższym poszanowaniu środowiska naturalnego, a więc ręczne zbiory, korzystanie z autochtonicznych szczepów i dzikich drożdży oraz całkowite odrzucenie herbicydów i nawozów chemicznych.
Czytaj więcej
Casa Coste - Produkcja Win
Jak mówi Loris „nasza filozofia produkcji i pracy w winnicy, głównie ręcznej, charakteryzuje się staranną, nieinwazyjną uprawą winorośli. Przeciw chorobom grzybiczym stosujemy głównie miedź i siarkę w połączeniu z naturalnymi induktorami odporności. Nie stosujemy również herbicydów i nawozów chemicznych. Jesteśmy częścią Konsorcjum Vini Veri, którego celem jest uzyskanie wina przy braku przyspieszeń i stabilizacji, odzyskanie najlepszej równowagi między działaniem człowieka a cyklami natury.”
„Naszym głównym produktem jest Prosecco “Frizzante...Naturalmente”, spontanicznie refermentowane w butelce. Wino otrzymywane z białych sfermentowanych gron Glera, po pierwszej fermentacji w stalowych zbiornikach pozostaje tam przez całą zimę. Wiosną, wraz z pierwszymi upałami, po zabutelkowaniu wina, rozpocznie się spontaniczna refermentacja w butelce. Jest to łatwe do picia, wytrawne i lekko musujące wino, w którym wyróżnia się soczystość i mineralność wynikające z cech kraju pochodzenia. Prosecco „Frizzante…Naturalmente” nie jest poddawane zabiegom fizyko-chemicznym podczas winifikacji, a nawet przed butelkowaniem (takim jak wąskie filtracje sterylizacyjne), dzięki czemu utrzymuje je przy życiu i stale ewoluuje w czasie dzięki obecności naturalnych drożdży w butelce".