- today
- perm_identity Wina.pl
- label Lifestyle
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 138 odwiedzin
- comment 0 komentarzy
W ostatnim czasie oprócz klasycznej wódki bardzo często para młoda decyduje się również serwować wino. To jednak może okazać się wyzwaniem. Dlaczego? Wybór odpowiedniego wina na wesele może być trudny, jeśli nie masz wystarczającej wiedzy czy doświadczenia. Nie musisz się jednak martwić. W tym artykule przejdziemy razem przez cały proces decyzyjny. Zapraszamy do lektury!
Wino na wesele? Wybór ma znaczenie
Jak już wspomnieliśmy we wstępie wino na weselu to jak najlepszy pomysł. Jeszcze kilkanaście lat temu mogłoby się to wydawać dość abstrakcyjną propozycją. Wówczas na stołach pojawiały się wyłącznie mocne alkohole. Gusta i trendy się zmieniają. Coraz więcej osób sięga po wino w trakcie wesela. Jest to nie tylko alkohol, ale pełnoprawny napój, który jest serwowany do posiłków. Ciężko wyobrazić sobie przygotowania do tego wyjątkowego dnia bez przeznaczenia odpowiedniego budżetu właśnie na wino. Czasem ogranicza się to do kilku butelek, czasami jest ich kilkadziesiąt. Wszystko zależy od profilu oraz gustu gości.
Czym się kierować wybierając wino na wesele?
Od razu warto zaznaczyć - dobre wino na wesele wcale nie musi być drogie. W rozsądnej cenie można znaleźć pozycje, które będą idealnie pasować do posiłków, a nie będą powszechnymi markami z dyskontów. Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Przede wszystkim musisz zastanowić się, jakie warunki panują w lokalu. Nawet najlepsze wino podawane zbyt ciepłe, nie będzie dobrym kompanem dań weselnych. Odpowiednia temperatura ma szczególne znaczenie w przypadku win białych oraz musujących, a tych z kolei nie może zabraknąć na Twoim weselu.
Czynnikiem, który determinuje wybór win na wesele, powinna być także pora roku. W okresie letnim postaw na orzeźwiające, lekkie białe wina. Z kolei jesienią i zimą lepszym rozwiązaniem są czerwone trunki o złożonym bukiecie. W lecie 2/3 butelek powinny stanowić wina białe - w sezonie jesienno-zimowym proporcje się odwracają.
Podejmując decyzję, jakie wino na wesele wybrać, musisz oczywiście wziąć pod uwagę profil i gust swoich gości. Warto zadbać o to, aby były to propozycje w miarę uniwersalne. Goście weselni to grupa zróżnicowana zarówno pod względem wieku, jak i kubków smakowych. W jednym czasie na stole może znaleźć się porcja mięsa, jak i wegetariańskie danie. W związku z tym unikaj win, które mają wyrazisty, mocny charakter. Najbezpieczniejszymi rodzajami są wina dobrze zbalansowane, nieważne czy wina wytrawne czy wina półwytrawne.
Jakie wina na wesele? Poradnik zakupowy
Wina na wesele można podzielić nie tylko ze względu na kolor, ale również cechy charakterystyczne czy bukiet smakowo-zapachowy. To wszystko sprawia, że nie każda butelka będzie pasować do konkretnego dania.
Wina musujące
Wino musujące to pozycja obowiązkowa do toastu. Szampan dla większej ilości gości może być obciążeniem dla budżetu. Nie celuj jednak w słodkie podróbki. Dobrym wyborem jest Prosecco lub Cava z klasą, ale taniej.
Wina czerwone
Wino czerwone na weselu powinno być lekko schłodzone do 16-18 stopni. Najlepiej podawać je do czerwonego mięsa, serów i wędlin. Najbardziej uniwersalne szczepy to Merlot, Pinot Noir, ale również Primitivo. Są wyraziste w smaku i doskonale będą komponować się z daniami.
Wina białe
Wino białe powinno mieć temperaturę od 8 do 12 stopni. Doskonale będzie się komponować z daniami z drobiu oraz rybami. Sprawdzi się także w przypadku sałatek czy dań z owocami morza. Pinot Bianco, Riesling, Sauvignon Blanc - to szczepy optymalne dla Twojego budżetu, jak i pod gusta gości.
Ile wina na wesele?
Kiedy wiesz już, jakie wina na wesele kupić, musisz jeszcze określić ich ilość. Jest to dylemat, przed którym stoi wiele par młodych. Jest to uzależnione od liczby gości. Jeśli chodzi o wina musujące, to przyjmuje się, że jedna butelka przeznaczona jest na 7 porcji. W związku z tym przy 150 gościach potrzeba minimum 22 butelki.
W przypadku tych serwowanych podczas przyjęcia wszystko zależy od tego, jaki charakter wesela zakładacie. Jeśli wino ma być dominującym napojem, to musicie przygotować minimum 1 butelkę na osobę. W przypadku gdy na stołach pojawią się również inne alkohole, najlepiej przyjąć po pół butelki dla każdego gościa.
Komentarze (0)