Giglio czyli skalista wyspa położona u wybrzeży Toskanii, mniej więcej w połowie drogi między Rzymem a Livorno. Rodzina Carfagna założyła tu winnice w roku 1999 i do dzisiaj mieszka w nieużywanym wiatraku, z być może najlepszm widokiem na Morze Śródziemne.

Historia wina Altura Vigneto
Francesco, profesor matematyki, uznał, że uprawa staryżej i cznej autochtoniwinorośli na stromych i skalistych brzegach Giglio będzie dla niego idealnym wyzwaniem. Odzyskujemy, odkrywamy, kultywujemy, dla własnej przyjemności, ale też po to, by dać mocny sygnał w kierunku przeciwnym do przytłaczającej potęgi monokultury rynku nieruchomości komercyjnych i zysku turystycznego, emocjonalnego pustynnienia, wyludnienia.
Dzisiaj to już niemal 4 hektary, twarda i trudnej, całkowicie ręcznej uprawy, jak mówi Francesco, nasza uprawa winorośli nazywana jest „heroiczną”, jak symfonia.

Ansonaco to tradycyjna nazwa najbardziej rozpowszechnionej winorośli, zakorzenionej i zawsze uprawianej na wyspie Giglio, gron Ansonica. Wszędzie tarasy i ogromne skały, susza, bardzo silny wiatr i słońce we wszystkich porach roku, zasolenie, minerały, ogólnie piaszczysta i kwaśna gleba, korzenie, które pchają się do szukania pożywienia i chłodu głęboko pod skałami lub w szczelinach, niskie i niskie plony winnic , ręczna obróbka i zbiór, odmiany rodzime. Na przestrzeni wieków dzięki doborowi naturalnemu i doświadczeniu starych mistrzów-hodowców, doprowadzono do potwierdzenia najbardziej odpowiednich odmian do rozwoju na tym wyjątkowym terytorium, tak pięknym i strasznym.
W naszej ofercie znajdziesz również inne wysokiej jakości wina z Włoch.