Podczas podróży Louis Henry zdobył wierną klientelę, a w 1859 roku kupił szanowaną firmę negocjacyjną Lemaire-Fouleux i nadał jej swoje imię. Po jego śmierci jego syn, Louis Baptiste Jadot, z entuzjazmem kontynuował dzieło rozpoczęte przez ojca. Rozszerzył swoje rynki eksportowe, a także swoją klientelę we Francji, reinwestując swoje zyski w zakup winnic w niektórych z najlepszych i najbardziej znanych Grand Crus i Premiers Crus na Côte d’Or.
W 1939 roku Louis Baptiste Jadot zmarł i pozostawił kontrolę nad firmą swojemu najstarszemu synowi, Louisowi Auguste Jadotowi, który pomagał w kierowaniu firmą pod rządami jego ojca od 1931 roku. Otworzył i znacznie rozwinął nowy rynek eksportowy Stanów Zjednoczonych. , a także Wielkiej Brytanii, Holandii, Ameryki Południowej i Nowej Zelandii.
W 1954 roku André Gagey dołączył do Maison Louis Jadot jako asystent Louisa Auguste'a Jadota. Kiedy Louis Auguste Jadot zmarł w 1962 roku, pozostawiając tylko żonę, André Gagey został mianowany dyrektorem zarządzającym firmy. Miał pełną odpowiedzialność za jego operacje, pod Mme. Własność i kierownictwo Jadot. Jako dyrektor zarządzający, Gagey był przez prawie trzy dekady odpowiedzialny za ostateczne decyzje dotyczące selekcji i zakupu wszystkich winogron i win butelkowanych pod marką Jadot, a także za opiekę i utrzymanie winnic w posiadłości Jadot.
W 1970 roku, świadomy tego, że przyszły rozwój Maison Louis Jadot leży w rosnącej roli właściciela-producenta, Gagey zaangażował Jacquesa Lardière'a, genialnego młodego enologa, jako swojego asystenta i ewentualnego dyrektora technicznego. Lardière, obecnie na emeryturze, jest dziś uznawany za jednego z najlepszych burgundzkich winiarzy, artystę trzymającego wodze natury w jednej ręce i technologii w drugiej. W 1984 roku do firmy dołączył syn André Gagey, Pierre-Henry Gagey. Miał duże doświadczenie w administracji biznesowej i zarządzaniu oraz odziedziczoną wiedzę o winach. W lutym 1985 r. firma Négociant Maison Louis Jadot została zakupiona przez właścicieli Kobrand Corporation, jedynego amerykańskiego importera Jadot Burgundies od 1945 r. W 1991 r. Pierre-Henry Gagey objął stanowisko prezesa, a w 2012 r., po przejściu Lardière na emeryturę, awansował Frederica Barniera na jego następcę.
Produkcja wina Maison Louis Jadot
Frédéric Barnier dołączył do Maison Louis Jadot w 2010 roku jako dyrektor techniczny, pracując pod kierunkiem Jacquesa Lardière'a. Przez 42 lata legendarny Lardière był odpowiedzialny za produkcję i butelkowanie wszystkich win Maison Louis Jadot i jest uważany za jednego z najlepszych winiarzy w Burgundii. Na krótko przeszedł na emeryturę, a następnie wrócił z emerytury, aby uruchomić Resonance Wines, nową markę Jadot z Oregonu. Frédéric kieruje teraz zespołem winiarskim zgodnie z filozofią Maison Louis Jadot: bez kompromisów w kwestii jakości.
Jadot inwestuje w Burgundii, kupując winogrona tylko od producentów najwyższej jakości, z którymi mają relacje i winifikując wino na miejscu, zamiast kupować gotowe wina.
W przypadku win Beaujolais i Mâconnais Jadot stosuje kolejną, choć kosztowną, praktykę zwaną réplis, w ramach której wina o wyższej nazwie są włączane do wina noszącego nazwę pod nimi. Tak więc, na przykład, Beaujolais-Villages Jadot's zwykle zawiera procent win z Beaujolais crus.
Zasady winifikacji Maison Louis Jadot równoważą tradycję i technologię i koncentrują się na najczystszej ekspresji terroir każdego wina, biorąc najlżejszą możliwą rękę w produkcji wina i powściągliwe wykorzystanie dojrzewania dębu. W przypadku win Côte d’Or na poziomie wioski, Jadot praktykuje kolejną, choć kosztowną, praktykę zwaną réplis, w ramach której wina z wyższej nazwy są włączane do wina noszącego nazwę pod nimi.
Praktyki piwniczne Jadot, w tym długie maceracje, wybór dzikich drożdży, jeśli to możliwe, do fermentacji, temperatura fermentacji i inne metody produkcji wina mają również na celu zachowanie charakteru owoców w winach. Zarówno w przypadku win czerwonych, jak i białych, Maison Louis Jadot przywiązuje dużą wagę do powściągliwego wykorzystania nowego dębu w procesie starzenia. Czas leżakowania w beczce i procentowy udział nowego dębu jest podyktowany inaczej w zależności od rocznika. Zgodnie ze swoją nieinterwencjonistyczną filozofią, Jadot uważa, że bardzo dobre roczniki, same w sobie kompletne i harmonijne, wymagają minimalnego kontaktu z nowym dębem.
Maison Louis Jadot jest jednym z najbardziej zaufanych i szanowanych domów winiarskich na Côte d’Or w Burgundii. Frédéric Barnier, ceniony winiarz Jadot i jego zespół równoważą tradycję i technologię, koncentrując się na najczystszej ekspresji terroir każdego wina. Te zasady winifikacji biorą najlżejszą możliwą rękę w produkcji wina i wytwarzają esencję dobrego Burgundii. Założona w 1859 roku firma posiada obecnie 528 akrów winnic, w tym 280 akrów najbardziej prestiżowych działek Premier i Grand Cru na Cote d’Or.