Ziemia musi być jak najbardziej żywa, uprawiana organicznie. Użycie chemii zamyka się w powtórzeniu, przekazie bez transformacji. Kultura organiczna to kultura żywej „alchemii”, która oferuje misję przemiany. W ten sposób każdego roku winorośl i winiarz ubogacają się nawzajem w służbie wspólnej historii. Chcę, aby miłośnicy wina rozbrzmiewali dźwiękiem tej historii i doświadczyli przyjemności degustacji wyjątkowego wina.
Michel z pasją wierzy w różnorodność biologiczną i jakość gleby, a jego winorośle są rozsiane po jego gospodarstwie, które znajduje się w środku lasów otaczających wioskę Vauxrenard. Tutaj krowy rasy Charolaise i koń zwany Bistere pasą się z zadowoleniem na bogatych pastwiskach, a zimą wędrują po winnicach, jedząc trawę, która rośnie pod winoroślą i między rzędami i w ten sposób nawożą naturalnie winnice.
Prócz winnic wokół Vauxrenard, posiada również inne w Fleurie i Moulin a Vent, na których rosną ponad 75-letnie winorośle!. La Bonne Pioche to urocza winnica o powierzchni 7 hektarów w pobliżu Vauxrenard z winoroślami, które mają trzydzieści lat. Jest skierowany na południowy wschód, a gleba to po prostu kruchy granit.
Michel jest wierny uprawie organicznej i biodynamicznej, posiada certyfikaty Agriculture Biologique i Demeter, produkuje wina bez jakichkolwiek dodatków. Bez drożdży przemysłowych, enzymów, zakwaszania, filtrowania, klarowania i siarczynów.