Michel Guignier Moncailleux Beaujolais VdF

Michel Guignier Moncailleux Beaujolais VdF

Moncailleux, nasz faworyt! Vin de France z winoro艣li rosn膮cej w granicach Moulin 脿 Vent (Michel Guignier odrzuca t臋 nazw臋) o absolutnej finezji. Intensywno艣膰, 艣wie偶o艣膰, mineralno艣膰, zniewalaj膮ca, jedwabista substancja, czysto艣膰 aromat贸w, kwiat贸w, pieprzu na finiszu i to cudowne napi臋cie! Boskie beaujolais!

Indeks: ZZZZZZ


199,00 z艂
Brutto
Ilo艣膰

Rocznik
2017
Kraj
Francja
Region
Burgundia
Apelacja
Vin de France
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
艣rednie
Grona
Gamay
Pojemno艣膰
750 ml
Temperatura podawania
14 st.C
Zawarto艣膰 alkoholu
12.5%
Wysy艂ka w ci膮gu
3 dni ( dni robocze )
wino wega艅skie
tak
Czy winnica BIO
tak 鈥 uprawa ograniczna/naturalna
Bio
naturalne

Opis smakowy

Kolor granatu. Aromaty czerwonych i czarnych owoc贸w, ziemi, polnych i suszonych kwiat贸w, kadzid艂a, atramentu i wywaru bonito. Pozostawia czyste i s艂odkie wra偶enie na czubku j臋zyka. Rozchodzi si臋 szeroko na podniebieniu jak sok, z wyra藕n膮 kwasowo艣ci膮. Aromaty suszonych kwiat贸w i ziemi, ponownie pojawiaj膮 si臋 w delikatnym owocowym posmaku, dodaj膮c g艂臋bi i pot臋guj膮c schludn膮 i pe艂n膮 wdzi臋ku g艂臋bi臋 wina. Stopniowo z艂o偶ono艣膰 si臋 nawarstwia, a umami niemal przelewa si臋, zachowuj膮c jednak smak owocu. Niezwyk艂e wino!

Rekomendacje kulinarne

Polecamy z miejscowymi specja艂ami jak聽Gigot aux flageolets (jagni臋cina z fasol膮) czy聽T锚te de veau, czyli g艂owizna ciel臋ca wraz z m贸zgiem gotowanym w聽 bulionie i z sosem musztardowym.

Proces produkcji

R臋czny zbi贸r, selekcja w winnicy, fermentacja spontaniczna, dojrzewanie przez 12 miesi臋cy w starych, d臋bowych beczkach. Butelkowane bez klarowania, i filtracji oraz siarkowania.

16 innych produkt贸w w tej samej kategorii:
ZZZZZZ
Specyficzne kody