Francesca Bidini rozpoczęła pracę w rolnictwie w 2005 roku i od tego czasu planuje działalność, która łączy w sobie zamiłowanie do dobrego wina, miłość do natury i szacunek do konsumenta.
Z tego pomysłu w 2015 roku narodziło się Podere Ortica, gospodarstwo, które chce wspierać bogactwo tutejszego terroir poprzez produkcję wina bez jakichkolwiek dodatków.
Jak mówi Francesca "Podere Ortica to młody projekt, ale zdaję sobie sprawę, że „symbioza” między winiarzem a winnicą to dodatkowy sprzęt, który mam, aby traktować moje winogrona w najlepszy możliwy sposób, a co za tym idzie, aby nadać moim winom wyrazistość. Co roku dodaję ważne elementy, małe sztuczki ze względu na zwiększającą się znajomość terytorium.
Chodzi o to, aby wyprodukować wino „tak jak kiedyś”, ale z zachowaniem dzisiejszych środków ostrożności (zdrowotność winogron i czystość w procesie przemiany).
"Protokół mojej pracy jest bardzo prosty: zbieram winogrona ręcznie, wybierając te najbardziej odpowiednie, odszypułkuję je, wkładam do zbiornika (cementowego lub stalowego). Zwykle robię krótkie maceracje, aby ograniczyć ekstrakcje i ułatwić picie w winie. Podczas maceracji robię comebacki. Robię kilka reakcji, tylko te absolutnie niezbędne do „oczyszczenia” wina. Dla wyjaśnienia polegam na zimowym mrozie. Bez filtrowania butelkuję latem. W razie potrzeby do winogron i wina dodaję małe ilości pirosiarczynu potasu".
Winnice Podere Ortica
Podere Ortica to około 30 hektarów, z czego 7 to winnice, 2 to gaje oliwne, reszta to grunty orne i lasy. Firma znajduje się w cudownym zakątku Toskanii w regionie Chianti między Florencją, Arezzo i Sieną: w krainie, która zainspirowała Dantego i Leonarda. Obecnie wszystkie grunty firmy są zarządzane w ramach rolnictwa ekologicznego.
VIGNAVECCHIA, 1 hektar winnicy z wczesnych lat 80-tych, gdzie znajdują się Sangiovese, Malvasia, Trebbiano, Colorino, Canaiolo i inne autochtoniczne odmiany.
MONTEGONZI, 3 hektary winnic, zasadzone w latach 2002/2003, z typowymi odmianami naszego terytorium, w których 80% Sangiovese pozostała część podzielona między Malvasia, Trebbiano, Colorino i Canaiolo.
VIGNANUOVA, 3 hektary posadzone w 2015 roku, tylko rodzimych odmian Sangiovese, Colorino, Canaiolo, Aleatico, Malvasia i Trebbiano.
L'OLIVETA, 2 hektary na zboczach Pratomagno, na tarasowej działce z piękną ekspozycją południową, uprawiane odmiany to Leccino Moraiolo i Frantoio.
L'ORTO, na małej działce uprawiane są pomidory, bakłażany, truskawki, z których powstają przetwory, pikle i dżemy.
W naszym sklepie znajdziesz również inne wina włoskie.