- today
- label Lifestyle
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 97 odwiedzin
- comment 0 komentarzy
Na smak wina ma wpływ wiele czynników, a do jednego z nich z pewnością można zaliczyć temperaturę przechowywania. Bardzo dobrze wiedzą i tym koneserzy tego napoju. W jakiej temperaturze przechowywać wino i dlaczego jest ona tak ważna, dla wydobycia prawdziwego smaku i aromatu? Poznaj odpowiedzi z poniższego wpisu!
Jak przechowywać wino w warunkach domowych?
Prawidłowe przechowywanie wina w warunkach domowych to coś, czego warto się nauczyć, aby zachować pełnię smaków i aromatów tego napoju alkoholowego. Jak przechowywać wino w domu?
- Ważne jest przechowywanie wina w ciemnych pomieszczeniach, aby uniknąć nadmiernej ekspozycji na światło słoneczne. Wino narażone na zbyt duże nasłonecznienie może stracić swój kolor, a dodatkowo ulegać szybszemu procesowi starzenia;
- Kolejnym istotnym aspektem jest utrzymanie właściwej pozycji butelki. Pozycja pozioma gwarantuje stałe nawilżenie korka, co zapobiega jego wysychaniu. Przechowywanie wina w pozycji pionowej może doprowadzić do utraty świeżości, a co za tym idzie — również aromatycznego zapachu i smaku;
- Wino należy przechowywać w odpowiedniej wilgotności powietrza. Jest to ważne, ponieważ zbyt niska wilgotność może doprowadzić do wyschnięcia korka, z kolei za wysoka może przyczynić się do rozwoju pleśni. Optymalna wilgotność powietrza do przechowywania wina oscyluje w granicach 65-80%
Nie bez znaczenia jest także temperatura, jednak tej kwestii warto przyjrzeć się głębiej. W jakiej więc temperaturze przechowywać wino?
W jakiej temperaturze przechowywać wino?
Przechowywanie wina we właściwej temperaturze ma znaczenie dla zachowania przez niego walorów smakowych i aromatycznych. Przede wszystkim nie należy narażać go na ekspozycję na światło, wstrząsy, a także zmiany temperatur. Zarówno wina czerwone, jak i również białe, powinny być przechowywane w temperaturze pomiędzy 10 a 18°C. Za optymalną temperaturę do przechowywania wina uznaje się 12°C. Utrzymanie stabilnej temperatury podczas przechowywania wina jest niezwykle istotne po to, aby nie straciło swojego aromatu i smaku.
Czy wino może się zepsuć od temperatury?
Jak już wspomnieliśmy, temperatura, w jakiej przechowywane jest wino, ma wpływ na jego smak. Faktem jest, że zbyt wysokie temperatury mogą przyczynić się do przedwczesnego zestarzenia wina, a nawet nieodwracalnego jego zepsucia. Gdzie w takim razie przechowywać wino, aby jego smak nie uległ zmianie?
Gdzie przechowywać wino w domu?
Idealne miejsce do przechowywania wina to zaciemnione pomieszczenie, w którym utrzymuje się stała, a zarazem optymalna dla wina temperatura. W domu takim miejscem jest piwnica, dlatego właśnie w tym miejscu warto przechowywać wino, pamiętając o pozycji poziomej. Doskonale sprawdzi się również chłodziarka do wina, która zapewnia temu napojowi najlepsze warunki przechowywania.
Czy wino powinno się trzymać w lodówce?
Lodówka nie jest idealnym środowiskiem do długotrwałego przechowywania wina, ponieważ niska temperatura może zakłócić procesy zachodzące w napoju, wpływając tym samym na jego smak i aromat. Niemniej jednak, po otwarciu butelki wina, można przechowywać je w lodówce, nie dłużej niż kilka dni. A w jakiej temperaturze podawać wino?
W jakiej temperaturze podawać wino?
Temperatura, w jakiej podaje się wino, nie jest bez znaczenia. To właśnie ona wydobywa z wina wszystko to, co najlepsze. W jakiej temperaturze należy podawać wino? Wszystko zależy tak naprawdę od jego rodzaju.
- Wina czerwone zaleca się podawać w temperaturze od 15 do 18°C;
- Wina białe najlepiej smakują podane w niższej temperaturze, utrzymane w przedziale od 7 do 10°C;
- Dla win różowych idealną temperaturą podania jest 6-8°C;
- Wina musujące najlepiej smakują podane w temperaturze 5-6°C, podkreślając orzeźwiający smak alkoholu.
Temperatura podania wina wpływa w dużej mierze na jego smak, a także podkreśla jego unikatowe cechy, dlatego warto o tym pamiętać, aby w pełni cieszyć się doświadczeniem jego picia.
Komentarze (0)