Lista produktów marki Radikon

kultowa winnica

Radikon

Radikon jest włoskim producentem z Oslavii w strefie Collio Goriziano w Friuli-Wenecji Julijskiej, w północno-wschodnich Włoszech, na granicy ze Słowenią. Nieżyjący już winiarz Stanislao „Stanko” Radikon, który zmarł w wieku 62 lat w 2016 roku, fantastycznie rozwinął swoje metody w ciągu ostatnich kilku dekad do punktu, w którym były one powszechnie uważane – wraz z metodami sąsiada Josko Gravnera – jako wzór dla win naturalnych i wprowadził wina pomarańczowe na salony.

Wydłużonea fermentacja i długie leżakowanie to znak rozpoznawczy tego producenta. W 1995 roku Stanko powrócił do metod swojego dziadka, zaczynając dawać swoim białym winom siedmiodniowy kontakt ze skórą podczas fermentacji, aby uzyskać większą intensywność smaku i koloru. W miarę dalszych eksperymentów wydłużał się czas trwania maceracji i fermentacji oraz starzenia. Metody te pozwoliły na wyeliminowanie lub zminimalizowanie dodatków siarki w zależności od wina. Ponadto wina są wydawane w specjalnie zaprojektowanych butelkach o pojemności 500 ml lub 1 litra. Szyjka butelki i korek są węższe niż zwykle, aby odtworzyć proporcje magnum, które ogólnie uważa się za optymalny format do starzenia.

Podczas gdy winiarnia znajduje się na płaskowyżu w pobliżu rzeki Isonzo, około jedenaście hektarów winnic znajduje się na bardzo stromych zboczach, które są bardzo trudne do uprawy. Wszystkie procesy są przeprowadzane ręcznie i nie są używane żadne pestycydy ani chemikalia. Plony są utrzymywane poniżej kilograma na winorośl. Jakość owoców jest najważniejsza, gdy nie stosuje się do nich siarki, a wina przechodzą długą fermentację na skórkach.

Na czele portfolio stoi Merlot, który fermentuje przez 30-60 dni i dojrzewa w używanych beczkach przez pięć lat, a następnie spędza średnio pięć lat w butelce, bez dodatku siarki. Oslavje Fuori dal Tempo łączy Chardonnay i Sauvignon Blanc , spędza trzy lata w beczkach, a następnie dojrzewa przez około dziesięć lat w butelce. Linia Blue obejmuje Ribollę, mieszankę Chardonnay, Sauvignon Blanc i Pinot Grigio Oslavje oraz Jakot, 100% Friuliano. Są one fermentowane w dębowych kadziach przez okres od dwóch do czterech miesięcy, a następnie dojrzewają w dużych beczkach przez cztery lata i butelkach przez kolejne dwa. Nie dodaje się siarki. Seria S przechodzi znacznie szybszą fermentację i „tylko” spędza 18 miesięcy w dębie i dwa miesiące w butelce. Przed butelkowaniem dodaje się niewielką ilość siarki. Wina to Pinot Grigio i Slatnik, mieszanka 80:20 Chardonnay i Friuliano. Po śmierci Stanko Radikona w 2016 roku stery przejął jego syn Saša.

Jest 4 produktów.

Pokazano 1-4 z 4 pozycji

Radikon Slatnik Venezia Giullia IGT

Dostępny

229,00 zł Cena

Radikon RS Rosso delle Venezie IGT 2020

Dostępny

229,00 zł Cena

Radikon Pignoli Rosso delle Venezie IGT 2010

Dostępny

519,00 zł Cena

Radikon Merlot

Dostępny

589,00 zł Cena