Radikon jest włoskim producentem z Oslavii w strefie Collio Goriziano w Friuli-Wenecji Julijskiej, w północno-wschodnich Włoszech, na granicy ze Słowenią. Nieżyjący już winiarz Stanislao „Stanko” Radikon, który zmarł w wieku 62 lat w 2016 roku, fantastycznie rozwinął swoje metody w ciągu ostatnich kilku dekad do punktu, w którym były one powszechnie uważane – wraz z metodami sąsiada Josko Gravnera – jako wzór dla win naturalnych i wprowadził wina pomarańczowe na salony.
Wydłużonea fermentacja i długie leżakowanie to znak rozpoznawczy tego producenta. W 1995 roku Stanko powrócił do metod swojego dziadka, zaczynając dawać swoim białym winom siedmiodniowy kontakt ze skórą podczas fermentacji, aby uzyskać większą intensywność smaku i koloru. W miarę dalszych eksperymentów wydłużał się czas trwania maceracji i fermentacji oraz starzenia. Metody te pozwoliły na wyeliminowanie lub zminimalizowanie dodatków siarki w zależności od wina. Ponadto wina są wydawane w specjalnie zaprojektowanych butelkach o pojemności 500 ml lub 1 litra. Szyjka butelki i korek są węższe niż zwykle, aby odtworzyć proporcje magnum, które ogólnie uważa się za optymalny format do starzenia.
Podczas gdy winiarnia znajduje się na płaskowyżu w pobliżu rzeki Isonzo, około jedenaście hektarów winnic znajduje się na bardzo stromych zboczach, które są bardzo trudne do uprawy. Wszystkie procesy są przeprowadzane ręcznie i nie są używane żadne pestycydy ani chemikalia. Plony są utrzymywane poniżej kilograma na winorośl. Jakość owoców jest najważniejsza, gdy nie stosuje się do nich siarki, a wina przechodzą długą fermentację na skórkach.
Na czele portfolio stoi Merlot, który fermentuje przez 30-60 dni i dojrzewa w używanych beczkach przez pięć lat, a następnie spędza średnio pięć lat w butelce, bez dodatku siarki. Oslavje Fuori dal Tempo łączy Chardonnay i Sauvignon Blanc , spędza trzy lata w beczkach, a następnie dojrzewa przez około dziesięć lat w butelce. Linia Blue obejmuje Ribollę, mieszankę Chardonnay, Sauvignon Blanc i Pinot Grigio Oslavje oraz Jakot, 100% Friuliano. Są one fermentowane w dębowych kadziach przez okres od dwóch do czterech miesięcy, a następnie dojrzewają w dużych beczkach przez cztery lata i butelkach przez kolejne dwa. Nie dodaje się siarki. Seria S przechodzi znacznie szybszą fermentację i „tylko” spędza 18 miesięcy w dębie i dwa miesiące w butelce. Przed butelkowaniem dodaje się niewielką ilość siarki. Wina to Pinot Grigio i Slatnik, mieszanka 80:20 Chardonnay i Friuliano. Po śmierci Stanko Radikona w 2016 roku stery przejął jego syn Saša.