Lista produktów marki Remelluri



Początki posiadłości sięgają X wieku, kiedy to hrabia Erramel, baskijski wojownik i arystokrata z Álavy, założył w tym miejscu małą wioskę (po baskijsku uri), stąd nazwa Erramel Uri ewoluowała do Remelluri. Pierwsze wina powstały tutaj w XIV wieku, kiedy mnisi Hieronimici opiekowali się klasztorem na szczycie pobliskich gór Sierra de Toloño i założyli w tym miejscu sanktuarium i farmę. Najwcześniejsza pisemna wzmianka o produkcji wina pochodzi z ewidencji podatkowej wioski Laguardia z 1596 r., odnotowującej wkład Remelluri. Mnisi później opuścili ten obszar, ale lokalni pustelnicy nadal utrzymywali sanktuarium, podczas gdy Real Divisa, lokalna organizacja społeczna, utrzymywała gospodarstwa rolne, aby zaspokoić potrzeby pielgrzymów przybywających na modlitwę do sanktuarium. Majątek został ostatecznie podzielony i sprzedany w XIX wieku, podobnie jak wiele posiadłości w całej Hiszpanii należących do zakonów.

Nowoczesna winiarnia powstała w 1967 roku, kiedy Jaime Rodríguez Salís, ojciec rodzeństwa Telmo i Amaia Rodríguez, kupił winnice w sercu dawnej posiadłości i zaczął produkować wino. Jaime i jego żona Amaia byli przedsiębiorczymi, nonkonformistycznymi intelektualistami z Irún, gdzie Jaime był pisarzem i archeologiem, a Amaia pisarką i artystką. Rodzina zawsze myślała przyszłościowo, z niesamowitym szacunkiem dla kultury, kreatywności i rzemiosła. Od tego czasu Remelluri poświęca się przywracaniu pełnego potencjału historycznych winnic, stając się w ten sposób pierwszą współczesną Rioją z pojedynczą winnicą wraz z wydaniem rocznika 1971, wyróżniającego się na tle konserwatywnej kultury winiarskiej. Remelluri opierało się na indywidualności oraz koncepcjach terroir i specyficzności, zawsze odrębnych od przemysłowej produkcji w La Rioja.

Telmo Rodríguez (winiarz) i Amaia Rodríguez Hernandorena (winogrodniczka) wrócili do posiadłości i przejęli projekt od ojca w 2009 roku. Ich powrót do rodzinnej winnicy zapoczątkował nową erę w Remelluri. Partner winiarski Telmo we wszystkich jego projektach, płodny Pablo Eguzkiza (szkolony w Château Petrus), pomógł wprowadzić liczne zmiany w winnicach i winnicy.

Zasady rolnictwa ekologicznego zawsze były tutaj stosowane, aby mieć pewność, iż wino pozostaje wierne swojemu wyjątkowemu terroir, w związku z czym  na całej farmie nigdy nie używano chemikaliów, a cała produkcja posiada certyfikat ekologiczny od rocznika 2014. Remelluri stosuje również zintegrowany system rolnictwa z dużym poszanowaniem środowiska. Utrzymuje się i pielęgnuje żywopłoty i plantacje, a dla uzupełnienia winnic sadzi się drzewa migdałowe, brzoskwiniowe, figowe i oliwne, a także bogatą i produktywną rodzimą kolonię pszczół (wosku, którego używa się pieczętowania Remelluri Blanco). Posiadłość Remelluri to oczywiście również wiele starych winorośli, które wykorzystuje się nie tylko jako inspirację, ale również do sadzenia nowych winnic. Uprawa winorośli została przywrócona do tradycyjnych technik, cięcia na głowę, a rozstaw rzędów winorośli jest tradycyjny, dostosowany do zbioru ręcznego. Historia winorośli w tym regionie Alavesa opiera się na tych tradycyjnych metodach.

Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji

Remelluri Reserva Rioja DOC 2015

Dostępny

199,00 zł Cena