Chateau Musar został założony w 1930 roku przez Gastona Hochara. Trzecie pokolenie rodziny stoi teraz u steru, prowadząc firmę i produkując wina z taką samą pasją i zaangażowaniem, jak na początku.
Wina Musar zyskały międzynarodowe uznanie w 1979 roku na targach winiarskich w Bristolu, gdzie wybitny krytyk Michael Broadbent wyprowadził markę na światło dzienne. W 1984 roku magazyn Decanter uhonorował Serge'a Hochara swoją pierwszą nagrodą „Człowieka Roku”.
Od tego czasu Chateau Musar rosło w siłę, stając się jedną z najbardziej rozpoznawalnych winnic libańskich poza Libanem.
Podczas libańskiej wojny domowej w latach 1975-1990, Muwar nadal działał, a niezwykły rocznik 1982 został nazwany przez Serge'a Hochara "winem wojny", bo zbiory i dojazd do winiarni odbywały się w czasie ciężkich walk. Osiemdziesiąt hektarów winnic Hochar w dolinie Bekaa stało się linią frontu dla izraelskich i syryjskich czołgów, a grona zebrano przypadkowo, gdy przerwa w walkach pozwoliła lojalnym beduińskim zbieraczom wkroczyć i zebrać, co się dało. A jednak wino miało stać się elegancką, łagodną czerwienią pełną owoców granatu i niezwykłego uroku. Andrew Jefford nazwał je „typowym Musarem w swojej enigmatycznej prostocie/złożoności”.
Winnice Chateau Musar z czerwonymi odmianami rosną na południowym krańcu doliny Bekaa, na północ od jeziora Qaroun i około 30 km na południowy wschód od Bejrutu. Starożytne i miejscowe białe winogrona Obaideh i Merwah są uprawiane w winnicach na jeszcze większych wysokościach na zboczach gór, około 1500 m n.p.m.
Wina są produkowane zgodnie z rodzinną filozofią naturalnego winiarstwa i są podzielone na trzy kategorie: Château Musar, bogata i złożona mieszanka win; Hochar Pere et Fils; i Musar Jeune, który jest owocowy i nowoczesny. Szczepy winorośli używane w winach to Cinsault, Cabernet Sauvignon, Carignan, Syrah i Grenache w przypadku win czerwonych oraz Viognier, Vermentino i Chardonnay w przypadku białych Jeune. Białe Château Musar produkowane jest z rodzimych odmian: Obaideh i Merwah.
Każda butelka wina Chateau Musar jest produkowana w sposób naturalny zgodnie z filozofią nieinterwencjonizmu. Winiarnia była pierwszą w Libanie, która wdrożyła uprawę winorośli z certyfikatem ekologicznym. Nieżyjący już Serge Hochar, syn założyciela Musar, powiedział kiedyś: „Kiedy jesteś winiarzem, masz szczęście pracować z czymś, co żyje i nigdy nie powinieneś tego zabijać”.
Obecnie ponad 80% produkcji Chateau Musar jest eksportowane.