Historia wina z Arnaud de Villeneuve
Historia Salses le Chateau sięga 1909 roku, kiedy grupa ponad 300 winiarzy założyła stowarzyszenie winogrodników, jako jedne z pierwszych we Francji, a na pewno pierwsze w regionie, w okolicach sławnej niegdyś fortecy. Na początku wytwarzano wyłącznie czerwone wina, lecz od 1929 roku, kiedy powstała nowa winiarnia Sainte Colombe zaczęto produkować również białe oraz Vins Doux Naturels (VDN)- słynne francuskie wina wzmacniane produkowane metodą “mutage”- poprzez dodanie mocnego alkoholu do fermentującego moszczu na skórkach lub bez. Metoda ta została wynaleziona przez wybitnego hiszpańskiego uczonego Arnaud de Villeneuve, któremu w hołdzie nadano nazwę dzisiejszej winiarni.
Winiarnia Roussillonnaise powstała w 1932 roku w miejscu, gdzie istniała już destylarnia o tej samej nazwie i zajmowała się produkcją głównie win wytrawnych. W końcówce lat ‘60 XX wieku do winiarni dołączyły Vins Fins oraz Les Vignerons, które specjalizowały się w produkcji win wzmacnianych. Historycznie jako pierwsi wyprodukowali Muscat de Noel, apelację specjalnego Muscata Bożonarodzeniowego, którego tradycja sięga średniowiecza.
Pezilla la Riviere zbudowany został w 1935 roku i 12 razy przechodził rozbudowę, z czego najważniejszą w 1955, gdy zbudowano specjalną część do produkcji Vins Doux Naturels. Imponujące tarasy wzdłuż doliny Tet umożliwiły ciągły rozwój aż do początków tego wieku.