Lista produktów marki BRANCAIA



W 1980 roku Widmerowie jadą do Toskanii na Boże Narodzenie. Bruno Widmer od razu zakochuje się we wzgórzu Brancaia. „Z domu naszego przyjaciela Ruedi Bettschart widzieliśmy ten piękny kawałek ziemi” – wspomina. „Cały obszar był pokryty poranną mgłą, ale Brancaia była w słońcu. Magiczny widok! „Dobrze więc, że poprzedni właściciel z Wielkiej Brytanii chce oddać majątek. Rolnik, który zajmował się dla niego winnicami, zmarł, on sam jest po siedemdziesiątce. Brigitte Widmer jest początkowo sceptyczna. Ale dzisiaj mówi: „Brancaia wiele dla mnie znaczy – i każdego dnia więcej”.

1981 Bruno i Brigitte Widmer nabywają nieruchomość na wzgórzu Brancaia w Castellinie. Chociaż dom pilnie potrzebuje remontu, a działka o powierzchni 20 hektarów jest faktycznie o wiele za duża. Przygodowe przedsięwzięcie. Początkowo Brancaia jest tylko domem wakacyjnym dla Widmerów. Ale takim z czterema hektarami winnic. Wkrótce pomyślą, że powinno być możliwe wytwarzanie tu pierwszorzędnego wina, które odzwierciedla charakter regionu. W tym samym roku następują pierwsze zbiory. Produkcja dobrego wina zaczyna się od know-how infrastruktury rodziny Mazzei. „Ponieważ winnice na wzgórzu Brancaia zawsze były całkowicie otoczone lasem, nigdy nie musieliśmy się obawiać, że dosięgnie nas mgła od naszych sąsiadów – niezwykle ważny punkt w ekologicznej uprawie winorośli”, wyjaśnia Barbara Widmer, patrząc wstecz.

Wkrótce po przejęciu Brancaia, Bruno i Brigitte Widmer zdołali zdobyć ważną nagrodę: rocznik Brancaia z 1983 roku, który wygrał podczas degustacji Chianti Classico szwajcarskiego magazynu Vinum, zajął pierwsze miejsce. W następnych latach pojawiło się jeszcze wiele najwyższych ocen krajowych i zagranicznych magazynów oraz koneserów wina. Z pierwszych dwóch win powstało na przestrzeni lat ekscytujące portfolio obejmujące 9 win, 2 grappy i oliwę z oliwek tłoczoną na zimno.

Barbara Widmer, która studiowała enologię, mieszka w winnicy od końca lat 90. i prowadzi firmę z zespołem 35 osób. Wspiera ją cała rodzina. Andreas, przedsiębiorca i były marketer, pomaga jej w kwestiach komunikacji i strategii cyfrowej.

Michał, prawnik i specjalista finansowy, jest u jej boku przede wszystkim w kwestiach finansowych i prawnych.

Trzecie pokolenie jest już zaangażowane w rodzinną firmę z mniejszymi zadaniami. Nina, córka Barbary, aktywnie pomaga Brancai w mediach społecznościowych, a jej syn Nicolas lubi i często pomaga w kuchni Osterii. Mara, córka Andi, oprócz studiów wspiera marketingowo winiarnię w Zurychu.

Dziś w Brancaii winifikuje się wysokiej jakości wina organiczne i sprzedaje na całym świecie. Piwnice winnicy oraz centrum logistyczne spełniają najwyższe standardy. Na gości czekają profesjonalne wycieczki z przewodnikiem i degustacje wina oraz piękna osteria z dużym tarasem.

Brancaia świętowała kilka ważnych rocznic w 2021 roku: 40 lat temu Brigitte i Bruno Widmer nabyli Brancaię – sami obchodzili swoje 80. urodziny w 2021 roku. We wrześniu 2021 roku flagowy produkt Brancaia, IL BLU, obchodził swoje 30. urodziny z rocznikiem 2018. A dla Barbary Widmer, dyrektor zarządzającej Brancaia i enologa, rocznik 2018 był jej 20. zbiorem, a w 2021 r. obchodzi również przełomowe urodziny – pięćdziesiąte.

Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji

Brancaia TRE Toscana IGT 2021

Dostępny

139,00 zł Cena

Brancaia Chianti Classico DOCG 2021

Dostępny

154,00 zł Cena

Brancaia Chianti Classico Riserva DOCG 2019

Dostępny

250,00 zł Cena