Penedes to jedna z apelacji Katalonii. Ten region łagodnych wzgórz na zachód od Barcelony jest obecnie uznawany za ojczyznę cavy (choć ta może powstawać w wielu miejscach w całej Hiszpanii). Jest to także największa w Katalonii apelacja dla win stołowych, niemusujących.
W apelacji tej wyróżnia się trzy strefy: Penedes Superior, gdzie powstają najlepsze wina białe ze względu na chłodniejszy klimat; Penedes Central, gdzie powstają przede wszystkim cavy; oraz Baixo Penedes, na terenach położonych bliżej morza o klimacie śródziemnomorskim. Ta różnorodność siedlisk daje duży potencjał do tworzenia zróżnicowanych win w ramach jednej apelacji.

Penedes znane jest głównie jako region produkcji wina białego. Główne szczepy białe to Macabeo i Xarel.lo, uprawia się taż Parellaadę i sporo Chardonnay, a nawet innych francuskich odmian, jak Sauvignon Blanc czy Riesling.
Od 1960 roku, kiedy to burmistrz Barcelony postanowił, że Penedes będzie dostarczać czerwone wina dla całej Barcelony, wzrosło znaczenie uprawy czerwonych winogron. Najważniejsze z nich to Garnatxa, łączona często z Tempranillo(lokalna nazwa Ull de Llebre). Coraz częściej powstają też wina ze szczepów bordoskich- Cabernet Sauvignon i Merlot, rośnie popularność Syrah.
Przyszłość tego regionu to – treściwe,żywe, niekiedy mineralne wina białe głównie z odmiany Xarel.lo; czerwone penedes o zamorskiej owocowości i strukturze bordeaux; wina z tradycyjnych odmian Monastrell, Garro, Samso, Sumoll i Picapoll.