Początki winiarstwa na tym pięknym, rozległym terenie związane są z misjonarzami hiszpańskimi, którzy przybyli na tereny obecnej Kalifornii w 1770 roku. Później (od połowy 19 wieku) uprawę winorośli kontynuowali osadnicy z Niemiec i Włoch, próbując upodobnić tamtejszy krajobraz do swych ojczyzn w Europie. Niestety początkowe sukcesy zostały zniweczone przez dwukrotny atak zarazy filoksery oraz prohibicję. Przemysł winiarski zaczął się odradzać od roku 1960, kiedy to swoją winiarnię założył w Kalifornii światowej sławy enolog Robert Mondavi oraz wina kalifornijskie zwycięsko wyszły z urządzanej w ciemno degustacji w Paryżu (1976 rok). Dzisiaj swą siedzibę na terenach, od Mendocino na północy po Malibu na południu, ma około 800 winiarnii. Uprawiając winorośl na 200,000ha, Kalifornia daje 94% produkcji wina w skali całego USA.

Najważniejsze regiony i okręgi produkcji win w Kalifornii to:
-region North Coast ( ze strefami: Napa Valley, Sonoma County, Mendocino County, Lake County),
-region North-Central Coast( ze strefami: Livermore Valley i Santa Clara Valley, Santa Cruz Mountains, Monterey County),
- region Sierra Foothills oraz region South-Central Coast( zawierający dwie strefy: San Luis Obispo County i Santa Barbara County).

Central Valley to region bardzo ciepły, gdzie uprawia się głównie winogrona dla tanich i popularnych na amerykańskim rynku jug wines, które robi się zwłaszcza z Rubired i Ruby Cabernet.
Wysoko położone Sierra Foothills oraz znajdujące się pod wpływem klimatu morskiego Lodi mają nieco chłodniejszy klimat i stanowią jedyne okręgi w Cenral Valley do tworzenia win jakościowych. Cenniejsze dla upraw są tereny położone bliżej Oceanu Spokojnego, ponieważ są chłodniejsze, choć przeważnie osłonięte od bezpośredniego wpływu morza przez łańcuchy górskie i wzniesienia biegnące równolegle do wybrzeża. Porównując kalifornijskie i europejskie tereny uprawy winorośli, to Napa Valley leży na szerokości geog. Sycylii, a Santa Barbara-północnej Afryki. Oznacza to bardzo intensywne nasłonecznienie i tylko łagodzący wpływ oceanu stwarza dobre warunki dla winorośli.

Po okresie prohibicji w 1933r, w Kalifornii było zaledwie 40ha winnic obsadzonych szczepem Cabernet Sauvignon, a Chardonnay nie uprawiano w ogóle. Następnie dość gwałtownie zaczęto obsadzać tereny tymi odmianami, co w końcu odbiło się niekorzystnie na innych odmianach, zwłaszcza na szczepie Zinfandel. Szczep ten został odrodzony dzięki winu White Zinfandel, które w 1972 roku odniosło ogromny sukces handlowy.
Inne czerwone winogrona z USA to: Merlot, Barbera, Grenache i Pinot Noir. Obok królującego Chardonnay spotykamy takie białe odmiany jak: French Colombart, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc.