Elegancki i egzotycznie pachnący szczep spotykany jedynie w Piemoncie i stosunkowo od niedawna stosowany jako szczep na bazie którego produkuje się jednoszczepowe wina. Do tej pory stosowany jako dodatek do Nebbiolo i do Barolo. Szerszą popularność zdobył w latach 80-tych a jednym z pierwszych winiarzy, który się zainteresował szerzej Arneis był Bruno Giacosa, wybitny producent Barbaresco. Bez tego przełomu ten biały szczep pewnie już by nie istniał. Główną trudnością w uprawie jest niska kwasowość owoców, tendencja do szybkiej oksydacji, podatność na pleśń i niska wydajność. Jedynym sposobem na sukces uprawy tego szczepu jest wysoka jakość uprawy, sadzenie na kredowych, piaszczystych glebach - takich jak w Roero. Glówne nuty zapachowe Arneis to mocny aromat migdałów, brzoskwiń i chmielu. Dzisiaj krzewy Arneis najłatwiej spotkać w Roero, gdzie produkuje się wina z apelacją Roero Arneis DOC. Niektórzy producenci przy winifikacji stosują dąb, niektózy produkują wino w wersji passito. Niewielką ilość owoców Arneis powinni dodawać producenci czerwonych win w apelacji Roero, opartych na Nebbiolo, aczkolwiek ta praktyka powoli zamiera. Od niedawana szczep Arneis zaadoptowano w Australii.