Syrah to szlachetny i dość rozpowszechniony szczep. Pochodzi najprawdopodobniej z Syrakuz na Sycylii. Jego główne geograficzne siedlisko obejmuje jednak północną część Doliny Rodanu gdzie jest jedynym dopuszczonym do uprawy czerwonym szczepem i jedynym składnikiem najlepszych tutejszych win. Sprowadzony został 1926 r. Coraz częściej pojawia się w Prowansji i Langwedocji-Roussillon stanowiąc bądź dodatek bądź podstawowy składnik tamtejszych win. Dużo uprawia się go w Australii gdzie zajmuje 1/3 powierzchni wszystkich gronowych upraw, oraz w mniejszym stopniu Argentynie, kalifornii i RPASyrah jest łatwy w uprawie a jego podstawowy mankament to późne dojrzewanie, a co przy dużej plenności i zimniejszym klimacie powoduje, że grona źle dojrzewają.Przy odpowiednio niskiej wydajności daje wina przebogate, wysokiej klasy, o dużym potencjale starzenia (Hermitage, Cornas, Cote-Rotie). Wina z tego szczepu potrafią rozwinąć całą paletę aromatów.Możemy w nich odnaleźć owocowe nuty malin, czarnych porzeczek, jeżyn, wyprawionej skóry, smoły, humusu, piżma, dymu. Młode wina wyzwalają aromaty fiołków, pieprzu.