Synonimy: Johannisberg, Rhin, Grüner Silvaner. Jest to szczep pochodzenia austriackiego. Ze względu na swoje szczególne walory szczep ten jast popularny. W Alzacji zajmuje II miejsce jeżeli chodzi o areał upraw (17%) Chętnie uprawiany jest w Szwajcarii, Niemczech. W Alzacji utrzymuje wysoką pozycję dzięki wysokiej plenności oraz wystarczającej ilości cukru stanowiące o jego wszechstronności. Ponadto długo i późno dojrzewa, co powoduje, że może być późno zbierany. Wina z tego szczepu są umiarkowanie kwasowe, wyjątkowo świeże, lekkie, żwawe, gaszące pragnienie. Sylvaner daje wina z dyskretnymi niuansami owocowymi o aromatach akacji, z mineralnymi i roślinnymi akcentami.Na odpowiedniej glebie i w odpowiedni miejscu potrafi dać wina gęste, długie, o dobrej strukturze. Idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju tartami, owocami morza, ślimakami. Generalnie musi być pite młode.