To czerwony portugalski szczep, który jest uprawiany przede wszystkim w regionie Duoro do produkcji porto i win stołowych i regionalnych. Jest jednym z pięciu uprawianych tam najszlachetniejszych szczepów. Świetnie uzupełnia obsadę szczepową tego regionu ponieważ, będąc odpornym na niskie temperatury i niedostatek słońca jest obsadzany na północnych stanowiskach. Wszystkie uznane winnice robiące porto mają go w swoich uprawach.Tonta Barocca bije rekordy w zawartości cukru. Poza tym potrafi dawać wina bogate w taniny i barwniki, a co jest z tym związane - świetnie leżakuje.Potrafi dać wina dobrze skoncentrowane, bogate aromatycznie (aromaty kwiatów, owoców wiśni, śliwek, a nawet grzybów). We wszelakich mieszankach Tinta Baricca jest używana jako szczep zmiękczający , wnoszący owocową świeżość.Ma ogromny potencjał. w rękach doświadczonego producenta odkrywa swoje najlepsze cechy. Jest uprawiana również w Południowej Afryce w regionie Stellenbosch i jako składnik mieszanek jest używana do wyrobu win w stylu porto.