Historia wina Kanonkop
Kanonkop Estate zostało założone w 1973 roku na działkach, na których rosły stare winorośle Pinotage. Posiadłość wzięła swoją nazwę od wzgórz oraz od armat znalezionych na wzgórzach w XVII wieku. Simonsberg jest znany jako „miska czerwonego wina” Afryki Południowej, z długimi letnimi dniami, chłodną morską bryzą i idealnymi glebami dla odmian czerwonego wina.
Linia win Kanonkop Black Label Pinotage to sztandarowe wino, które może leżakować nawet do 30 lat. Składa się z jednej działki, która została zasadzona w 1953 roku. Asortyment Estate wytwarzany jest wyłącznie ze starszych winnic na terenie posiadłości Kanonkop. Wina przeznaczone są do dłuższego dojrzewania. Obejmują one odmiany Pinotage i Cabernet Sauvignon oraz mieszankę trzech głównych odmian Bordeaux wymienionych powyżej.
Asortyment Kadette wytwarzany jest z owoców pochodzących od hodowców kontraktowych w regionie Stellenbosch. Wina są produkowane w bardziej miękkim, bardziej owocowym stylu do wcześniejszego spożycia. Linia obejmuje Pinotage rosé, Cape Blend (to oznaczenie wymaga co najmniej 30 procent Pinotage obok winogron Bordeaux), a także inne wina z jednej odmiany z Pinotage i Cabernet Sauvignon.
Połowa z 95 hektarów pod uprawą winorośli to winorośle Pinotage, z których wiele ma co najmniej 50 lat. Pozostałą winnicę obsadza się Cabernet Sauvignon (35 proc.), Merlot i Cabernet Franc (oba 7,5 proc.). Wszystkie wina Kanonkop są fermentowane w szerokich, otwartych betonowych kadziach, które pozwalają na maksymalny kontakt ze skórą i ekstrakcję z winogron. W asortymencie Estate stosuje się ręczne przebijanie, podczas gdy w przypadku win Kadette proces jest zautomatyzowany. Wina są następnie leżakowane, butelkowane, etykietowane i przechowywane na miejscu. Wina kadette dojrzewają w starszych 225-litrowych beczkach z francuskiego dębu przez 12 miesięcy. Liczba ta wzrasta do 18 do 24 miesięcy w przypadku win Estate.