Selbach-Oster to niemiecki producent wina zlokalizowany w Dolinie Mozeli, regionie winiarskim słynącym z niezwykle stromych zboczy, gleb łupkowych i Riesling. Rodzina Selbach produkuje wina w regionie od ponad 400 lat, a ich wina są eksportowane na wszystkie kontynenty.
Selbach-Oster jest właścicielem 21 hektarów (51 akrów) dobrze znanej winnicy obsadzonej głównie nieszczepionym Rieslingiem i Pinot Blanc w środkowej Mozeli. Uznawane za „złotą milę”, strome, skierowane na południe hektary rozciągają się od Zeltingen do Bernkastel i obejmują winnice Zeltinger Himmelreich, Zeltinger Schlossberg, Zeltinger Sonnenuhr, Wehlener Sonnenuhr, Graacher Domprobst i Bernkasteler Badstube.
Najlepsze działki Selbach-Oster to cru Rotlay, Schmitt i Anrecht. Selbach-Oster produkuje pełną gamę stylów wina Riesling, od całkowicie wytrawnych, przez musujące, po zbotrytyzowane wina deserowe. Jego styl ma na celu wyrażenie wysokiej mineralności Mosel Riesling przy stosunkowo niskiej zawartości alkoholu.
Rdzenne, dzikie drożdże są używane do fermentacji ręcznie zbieranych owoców, a połowa wyprodukowanego wina dojrzewa w dużych dębowych beczkach zwanych foudres.
