Vigneti Zanatta to stosunkowo młoda firma założona w 2003 roku w wyniku połączenia dwóch winnic znanych ze swych tradycji winiarskich położonych na Sardynii i w Wenecji Euganejskiej. Obie krainy są mocno przesiąknięte kulturą winiarską, lecz są jakże odmienne.
Sardynia to druga największa wyspa na Morzu Śródziemnym i znana jest ze skalistej rzeźby terenu, w szczególności granitowych skał, która została ukształtowana przez wiatr, deszcz i morze. Winnice Zanatta położone są na północy, nieopodal miejscowości Olbia pośród malowniczych plaż i obejmują 100 hektarów winnic. To tutaj w 1975 roku Bruno Zanatta rozpoczął swoją karierę winiarską. Młody enolog z Treviso zdobywał dogłębną wiedzę o ukształtowaniu terenu i ziemi, aby móc lepiej zrozumieć specyficzne miejsce, w którym się znalazł. Po prawie 30 latach jego pasja i marzenia się urzeczywistniły. W 2003 roku ze swoimi dziećmi założył własną posiadłość. W 2008 roku ukończono budową winiarni wraz z piwnicami. Poświęcenie, pełen profesjonalizm, miłość do win i dążenie do sukcesu wyróżniają rodzinę Zanatta, oferującej wyrafinowane wina i pokazując, że mariaż dwóch pozornie odległych krain winiarskich, może zaowocować winiarstwem na najwyższym poziomie.
Do najważniejszych odmian uprawianej winorośli zaliczamy Cannonau (Grenache), Carignano, Monica czy Vermentino. Wytwarzane wina Zanatta są pełne wdzięku i charakteru oraz idealnie oddają charakter terroir wyspy. Wina z Wenecji Euganejskiej wytwarzane są z najważniejszych białych odmian regionu, czyli Moscato, Pinot Grigio oraz Glera (Prosecco).