"Nie jesteśmy winiarnią o długiej tradycji, jesteśmy młodzi, pełni euforii i pomysłów".
Andi Weigand jest częścią nowej fali winiarzy „uciekinierów ze studiów”, którzy przetaczają się przez Niemcy, obalając stare oczekiwania co do wina z jego ojczyzny, ale z wyraźnym poczuciem terroir.
Wysokiej jakości wina Weigand
Winnice znajdują się głównie na lub wokół Iphöfer Kronsberg, wzgórza, które wznosi się stromo z równiny poniżej. Unikalne gleby Keuper nadają winom moc bez wysokiej zawartości alkoholu. Andi pracuje na zboczach lub niżej w dół wzgórza, aby uzyskać bardziej subtelne wina w porównaniu z innymi lokalnymi producentami, których strome, południowe zbocza są teraz o wiele bardziej nasłonecznione, być może spowodowane zmianami klimatycznymi.
Andi wykorzystuje 80-letnią prasę koszykową i winifikuje w dużym niemieckim dębie. Eksperymentuje również z maceracją w qvevri.
„Mój ojciec był pierwszym w naszej rodzinie, który zaczął produkować wina, a ja przejąłem to w 2015 roku. Przeszliśmy na ekologiczne winiarstwo, a pierwszy naturalny rocznik pojawił się w 2018 roku. Naprawdę mam szczęście, że mam rodziców, którzy są wystarczająco otwarci i wierzyłem w przyszłość win naturalnych, ponieważ większość ludzi w okolicy wciąż była bardziej skłonna do win komercyjnych, ale uznali moją pasję i zapał i pozwolili mi iść naprzód i wszyscy jesteśmy bardzo zadowoleni z rezultatów. Dzisiaj mój tata i ja pracujemy razem: ja jestem szefem produkcji, a on pracuje w tle i pozwala mi przewodzić".
W naszej ofercie znajdziesz również inne wina niemieckie.