Lista produktów marki Carussin



Gospodarstwo, tudzież Farma, jak lubi nazywać ją Bruna Ferro, narodziła się w 1927 roku w San Marzano Oliveto, małym miasteczku w południowym regionie Monferrato w prowincji Asti, na wzgórzach między Nizza Monferrato i Canelli. , stąd nazwa Farmy, w dialekcie piemonckim oznacza ona „Calossese”, oryginalnie z Calosso.

Na początku Gospodarstwo składało się z jednego domu z winnicami o powierzchni 4 hektarów, które miało zostać powiększone o drugi dom o powierzchni 2 hektarów. W 1950 roku Maggiore Ferro umiera przygnieciony przez wołu, a jego syn Carlo podąża za jego pracą, wspomagany przez wuja Giovanniego. W kolejnych latach potencjał winiarski Gospodarstw rośnie, zastępując plantacje jabłek winogronami, zwłaszcza Barbera d’Asti. docierając do obecnego obszaru winnic 13 ha i około 6 ha na ziemiach Gino i Angelo, odpowiednio ojca i wujka Luigiego, od których skupuje się grona. Tereny Farmy uzupełniają pola jęczmienia piwnego Clan!Destino oraz obszar leśny o powierzchni 6,87 ha w Roccaverano.

Najważniejszym przełomem w produkcji był rok 1961, w którym Carlo żeni się z Vandą, która również pochodzi z rodziny rolników, w niezrównany sposób staje po jego stronie prowadząc gospodarstwo, zawsze starając się poprawiać jakość swoich produktów. W 1962 roku urodziła się Bruna, zaraz po ukończeniu studiów poświęca swoją pracę wraz z rodzicami trudnej sztuce uprawy winorośli i wysokiej jakości produkcji wina.

W 1981 roku Luigi Garberoglio spotyka Brunę i jest zafascynowany pracą winiarską, i oczywiście Bruną! 3 lata później zostają małżeństwem. W 1988 roku Ferro Carlo pozostawia córce swoje cenne bogactwo doświadczenia i mądrości, przy jego wsparciu i chęci rozwoju, ona kontynuuje tę fascynującą i fascynującą pracę, która jest winiarstwo. Obecnie Luigi Garberoglio i Bruna Ferro „zagnieżdżają swoje marzenia” w odziedziczonej rzeczywistości, stosując swoją życiową filozofię. Wraz z synami Lucą i Matteo rodzina jest kompletna.

Od 1984 roku na gruntach Gospodarstwa nie stosuje się żadnych środków chemicznych, które mogłyby szkodzić przyrodzie; poza tym, zgodnie z instrukcją dr Leonello Anello, prace w  winnicach prowadzone są metodą biodynamiczną oraz dobrymi praktykami panującymi w piwnicy. Winnice są certyfikowane ekologicznie przez „Suolo e Salute”.

Niesamowita i niemal wzruszająca jest również praca z osiołkami na Farmie. Bruna skierowała swoją wielką pasję i podziw dla tego zwierzęcia, tworząc etykiety z jego podobizną oraz zajęcia edukacyjne na Farmie Nauczania „Asinoi, Pane e Coccole” („Asinoi, Chleb i Pieszczoty”). Polecamy spacer z osiołkami!

W Carussin zawsze czekają na Waszą wizytę na farmie i w piwnicy: wycieczka rozpoczyna się w „piwnicy podstawowej”, w której pracowali dziadkowie Bruny, następnie prowadzi przez pomieszczenie do dojrzewania wina, następnie można zajrzeć do piwnicy winiarskiej, w której znajdują się i urządzeń do butelkowania. 

Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji

Carussin Asinoi Babera d'Asti DOCG 2019

Dostępny

95,00 zł Cena

Carussin Carica l’Asino Vino Bianco VdT 2020

Dostępny

95,00 zł Cena

Carussin Lia Ví Babera d'Asti DOCG 2019

Dostępny

115,00 zł Cena
dev