Gospodarstwo, tudzież Farma, jak lubi nazywać ją Bruna Ferro, narodziła się w 1927 roku w San Marzano Oliveto, małym miasteczku w południowym regionie Monferrato w prowincji Asti, na wzgórzach między Nizza Monferrato i Canelli. , stąd nazwa Farmy, w dialekcie piemonckim oznacza ona „Calossese”, oryginalnie z Calosso.
Na początku Gospodarstwo składało się z jednego domu z winnicami o powierzchni 4 hektarów, które miało zostać powiększone o drugi dom o powierzchni 2 hektarów. W 1950 roku Maggiore Ferro umiera przygnieciony przez wołu, a jego syn Carlo podąża za jego pracą, wspomagany przez wuja Giovanniego. W kolejnych latach potencjał winiarski Gospodarstw rośnie, zastępując plantacje jabłek winogronami, zwłaszcza Barbera d’Asti. docierając do obecnego obszaru winnic 13 ha i około 6 ha na ziemiach Gino i Angelo, odpowiednio ojca i wujka Luigiego, od których skupuje się grona. Tereny Farmy uzupełniają pola jęczmienia piwnego Clan!Destino oraz obszar leśny o powierzchni 6,87 ha w Roccaverano.
Najważniejszym przełomem w produkcji był rok 1961, w którym Carlo żeni się z Vandą, która również pochodzi z rodziny rolników, w niezrównany sposób staje po jego stronie prowadząc gospodarstwo, zawsze starając się poprawiać jakość swoich produktów. W 1962 roku urodziła się Bruna, zaraz po ukończeniu studiów poświęca swoją pracę wraz z rodzicami trudnej sztuce uprawy winorośli i wysokiej jakości produkcji wina.
W 1981 roku Luigi Garberoglio spotyka Brunę i jest zafascynowany pracą winiarską, i oczywiście Bruną! 3 lata później zostają małżeństwem. W 1988 roku Ferro Carlo pozostawia córce swoje cenne bogactwo doświadczenia i mądrości, przy jego wsparciu i chęci rozwoju, ona kontynuuje tę fascynującą i fascynującą pracę, która jest winiarstwo. Obecnie Luigi Garberoglio i Bruna Ferro „zagnieżdżają swoje marzenia” w odziedziczonej rzeczywistości, stosując swoją życiową filozofię. Wraz z synami Lucą i Matteo rodzina jest kompletna.
Od 1984 roku na gruntach Gospodarstwa nie stosuje się żadnych środków chemicznych, które mogłyby szkodzić przyrodzie; poza tym, zgodnie z instrukcją dr Leonello Anello, prace w winnicach prowadzone są metodą biodynamiczną oraz dobrymi praktykami panującymi w piwnicy. Winnice są certyfikowane ekologicznie przez „Suolo e Salute”.
Niesamowita i niemal wzruszająca jest również praca z osiołkami na Farmie. Bruna skierowała swoją wielką pasję i podziw dla tego zwierzęcia, tworząc etykiety z jego podobizną oraz zajęcia edukacyjne na Farmie Nauczania „Asinoi, Pane e Coccole” („Asinoi, Chleb i Pieszczoty”). Polecamy spacer z osiołkami!
W Carussin zawsze czekają na Waszą wizytę na farmie i w piwnicy: wycieczka rozpoczyna się w „piwnicy podstawowej”, w której pracowali dziadkowie Bruny, następnie prowadzi przez pomieszczenie do dojrzewania wina, następnie można zajrzeć do piwnicy winiarskiej, w której znajdują się i urządzeń do butelkowania.