Winiarnia Vinya Alforí, położona w centrum posiadłości Cal Peller, przez ostatnie dwa stulecia produkowała wino w regionie Els Alforins.
Do końca XIX wieku wino produkowano w „Cubet de Cal Peller”, położonym 100 metrów na zachód od obecnej winnicy. Ten typ podziemnych piwnic z glinianymi dzbanami lub „Cellers Vells” był powszechny w większości posiadłości Alforinów, zgodnie z tradycją kultury iberyjskiej i rzymskiej.
Później w 1948 roku rozpoczęto budowę budynku, w którym znajduje się obecna winiarnia. Zakończenie prac nastąpiło w 1950 r., wraz z pierwszymi zbiorami w tym samym roku. W 1983 r. praca zostanie wstrzymana i tak będzie w 2015 roku,kiedy zostanie podjęta decyzja o wznowieniu działalności winnicy, w celu produkcji win jakościowych i butelkowanych z starannej uprawy winorośli.
Mamy szczęście - jak mówi właściciwel - że mamy tradycję winiarsą w rodzinie i zarządzanie uprawą winorośli spadło w ciągu ostatnich 200 lat na różne pokolenia rodziny Pastor. W związku z tym wiedza na temat naturalnego przetwarzania wina, umiejętności agrarnych w zakresie uprawy winorośli i adaptacji środowiskowej gospodarstwa do jego otoczenia została zachowana z biegiem czasu. To zgromadzone doświadczenie jest dziedzictwem historycznym i punktem odniesienia dla dobrych praktyk rolniczych z przeszłości. Dziedzictwo, które chcieliśmy kontynuować dzisiaj, aby podążać ścieżką swoich przodków, a z doświadczeniem połączyć właściwą równowagę w procesie enologicznym wczoraj i dziś.
W Vinya Alforí panuje klimat śródziemnomorsko-kontynentalny, czyli przejście między bardziej wilgotnym śródziemnomorskim na wybrzeżu a kontynentalnym na równinie kastylijskiej w głębi lądu. Lata są gorące i suche, a zimy mroźne, z typową dla Morza Śródziemnego wilgotnością, ze średnią temperaturą około 14ºC. Reżim opadów wynosi nieco powyżej 400 mm/rok, a średnia wysokość nad poziomem morza wynosi 650 metrów. Gleba ma gliniasto-piaszczyste tekstury, żwiru, płytkiej głębokości i niskiej żyzności. Te cechy pozwalają nam produkować winogrona o bardzo szczególnych właściwościach. Dominującą odmianą w gospodarstwie jest Monastrell, pięć różnych parceli, w przedziale wiekowym od 25 do 60 lat, oraz z odmian białych Macabeo.