Lista produktów marki Vinya Alforí



Winiarnia Vinya Alforí, położona w centrum posiadłości Cal Peller, przez ostatnie dwa stulecia produkowała wino w regionie  Els Alforins.

Do końca XIX wieku wino produkowano w „Cubet de Cal Peller”, położonym 100 metrów na zachód od obecnej winnicy. Ten typ podziemnych piwnic z glinianymi dzbanami lub „Cellers Vells” był powszechny w większości posiadłości Alforinów, zgodnie z tradycją kultury iberyjskiej i rzymskiej.

Później w 1948 roku rozpoczęto budowę budynku, w którym znajduje się obecna winiarnia. Zakończenie prac nastąpiło w 1950 r., wraz z pierwszymi zbiorami w tym samym roku. W 1983 r. praca zostanie wstrzymana i tak będzie w 2015 roku,kiedy zostanie podjęta decyzja o wznowieniu działalności winnicy, w celu produkcji win jakościowych i butelkowanych z starannej uprawy winorośli. 

Mamy szczęście - jak mówi właściciwel - że mamy tradycję winiarsą w rodzinie i zarządzanie uprawą winorośli spadło w ciągu ostatnich 200 lat na różne pokolenia rodziny Pastor. W związku z tym wiedza na temat naturalnego przetwarzania wina, umiejętności agrarnych w zakresie uprawy winorośli i adaptacji środowiskowej gospodarstwa do jego otoczenia została zachowana z biegiem czasu. To zgromadzone doświadczenie jest dziedzictwem historycznym i punktem odniesienia dla dobrych praktyk rolniczych z przeszłości. Dziedzictwo, które chcieliśmy kontynuować dzisiaj, aby podążać ścieżką swoich przodków, a z doświadczeniem połączyć właściwą równowagę w procesie enologicznym wczoraj i dziś.

W Vinya Alforí panuje klimat śródziemnomorsko-kontynentalny, czyli przejście między bardziej wilgotnym śródziemnomorskim na wybrzeżu a kontynentalnym na równinie kastylijskiej w głębi lądu. Lata są gorące i suche, a zimy mroźne, z typową dla Morza Śródziemnego wilgotnością, ze średnią temperaturą około 14ºC. Reżim opadów wynosi nieco powyżej 400 mm/rok, a średnia wysokość nad poziomem morza wynosi 650 metrów. Gleba ma gliniasto-piaszczyste tekstury, żwiru, płytkiej głębokości i niskiej żyzności. Te cechy pozwalają nam produkować winogrona o bardzo szczególnych właściwościach. Dominującą odmianą w gospodarstwie jest Monastrell, pięć różnych parceli, w przedziale wiekowym od 25 do 60 lat, oraz z odmian białych Macabeo.

Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji

Vinya Alforí PURE EST Verdejo Valencia DO BIO 2022

Dostępny

53,00 zł Cena

Vinya Alforí PURE EST Tempranillo Valencia DO BIO 2021

Dostępny

53,00 zł Cena

Vinya Alforí PURE EST Monastrell Valencia DO BIO 2021

Dostępny

55,00 zł Cena