Guy Wach wraz z żoną Martą i synem Pierrem wytwarzają doskonałe wina w okolicach średniowiecznego miasteczka Andlau w północnej Alzacji w rodzinnej posiadłości, w której produkuje się wino od roku 1888. Dolina Andlau ma tę zaletę, że posiada wielką różnorodność geologiczną, co pozwala na sadzenie każdej odmiany winorośli na jej właściwym terroir.
Wysokiej jakości wino Domaine Wach
Winnica Domaine Wach zajmuje obecnie 8 hektarów, z czego 1,5 to trzy parcele Grand Crus: Moenchberg, Wiebelsberg i Kastelberg. Szczególnie to ostatnie siedlisko, jedyne w Alzacji na podłożu łupkowym, daje winom Wachów wyjątkową indywidualność. Oprócz rieslinga Wachowie uprawiają również z dużą regularnością cenione przez znawców Pinot Gris, Gewürztraminer i Pinot Blanc, znany w Alzacji jako Clevner.
Zagorzały obrońca jakości Guy Wach i jego syn Pierre wybierają zbiory, cuvées i najlepiej łączą zaawansowaną technologię produkcji wina, aby wydobyć maksimum aromatów z różnych odmian winogron. Wszystkie wspaniałe cuvée – Riesling Grands crus, Pinot Gris, Gewurztraminer, Vendanges Tardives i Sélection Grains Nobles – pozostają przez co najmniej 9 miesięcy w dębowych kadziach, zanim skończą w tradycyjnych alzackich fletach.
Od 2010 roku nowa piwnica pozwala na większą precyzję w służbie tradycji. Nowe technologie i wymiary pozwalają na prowadzenie winifikacji po działce, aby jak najlepiej uszanować charakter produktu. Zadania te wykonują Guy Wach i jego syn Pierre. Następnie wino dojrzewa przez rok na drobnym osadzie drożdżowym. Dojrzewanie odbywa się najczęściej w stuletnich dębowych kadziach, z których najstarsza ma prawie 200 lat. Pierre jest także siódmym pokoleniem, które go używa.
Aby mieć bardzo artystyczną, oryginalną i osobistą prezentację, sam Guy Wach wykonuje wszystkie ryciny i rysunki do realizacji swoich etykiet.
Domaine Wach nazywana jest również Domaine des Marroniers, ze względu na dwa bardzo stare kasztanowce posadzone w przeszłości na terenie majątku to w 1980 r.

"Przez cały rok dbamy o nasze winorośle jak o ogród, aby produkować różne cuvée, które odzwierciedlają naszą osobowość jako rzemieślniczych winiarzy, mówi Guy Wach. Nasz plac zabaw obejmuje 24 działki rozmieszczone w 4 różnych gminach, aby dostosować odmianę winogron do terroir, który najbardziej jej odpowiada. Kiedy nadchodzi czas żniw, jesteśmy zajęci żniwami z sekatorem w ręku. Ręczny zbiór przyczynia się do spełnienia naszych wymagań jakościowych".