Winnice Opactwa (Apátsági) Benedyktyńskiego rozpościerają się wokół ponad tysiącletniego klasztoru. Równie stare jak budynki są tradycje winiarskie opactwa. Dziś powstają one jednak w najnowocześniejszej w Europie piwnicy w pełni grawitacyjną technologią. Dzięki niej wina zachowują niezwykłą świeżość i werwę. Bardzo limitowana produkcja.
"Posiadłość należy do klasztoru benedyktynów. W 2003 r. wybudowano tu za pieniądze UE ogromną, arcynowoczesną piwnicę. Pierwszym enologiem był Tibor Gal, obecnym jest młody, zdolny Zsolt Liptai. W jego rękach winiarnia w ciągu kilku lat dołączyła do ścisłej węgierskiej czołówki. 300 tys. butelek prawdziwie głębokich, mineralnych win białych (...) i coraz ciekawszych czerwonych, wśród których lśni jak klejnot jedno z czołowych węgierskich Pinot Noir." Marek Bieńczyk, Wojciech Bońkowski Wina Europy 2009