Wysokiej jakości Viña Aresti
Winnice znajdują się w dolinie Curicó, która cieszy się wyjątkową tradycją winiarską i jest odpowiedzialna za znaczną część produkcji wina w Chile. Dzięki uprzywilejowanemu klimatowi śródziemnomorskiemu, glebom aluwialnym, długiej porze suchej i wahaniom temperatury wynoszącym około 20°C, obszar ten ma wszelkie warunki do produkcji wspaniałych win.
WINNICE:
Bellavista: Jej nieco głębokie i lekko kamieniste gleby zapewniają doskonałe warunki do uprawy Sauvignon Blanc i Gewürztraminer.
Micaela: gleba gliniasta, gliniasta i głęboka, z kamienistym horyzontem poniżej jednego metra głębokości, dominują odmiany czerwone.
Peñaflor: Gleba o niewielkim nachyleniu, głęboka, gliniasta, gliniasta, o lekko kwaśnym odczynie. Produkuje się tu głównie Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc i Carmenere, w mniejszym stopniu Pinot Noir i Merlot.
Rezerwat: Zmienna gleba (od gliniastej do piaszczystej), o średniej lub niskiej żyzności, wzgórza i różne ekspozycje pozwalają na produkcję dobrej jakości w szerokiej gamie odmian.
Zasadniczym wymogiem produkcji doskonałych win jest posiadanie winogron najwyższej jakości i aby ową jakość uzyskać, skupiono się na nastepujących procesach.
1. Sektoryzacja winnicy z wykorzystaniem precyzyjnej uprawy winorośli.
2. Intensywna pielęgnacja dolistnienia w celu poprawy mikroklimatu kęp.
3. Redukcja plonów w poszukiwaniu większej intensywności owoców.
4. Technologia monitorowania wilgotności gleby FDR w celu określenia strategii nawadniania.
5. Zróżnicowane zbiory: Dzięki czujnikom obrazu na podczerwień określany jest optymalny moment zbioru w każdym sektorze.
W nowoczesnej winiarni o powierzchni 5000 m2, o pojemności magazynowej 9 mln litrów, znajduje się również ogrzewana beczownia o pojemności 1000 beczek, nowoczesna linia rozlewnicza o wydajności 6000 butelek/godz. oraz linia do pakowania w worki. Aresti rocznie przetwarza około 6 milionów kilogramów i około 8 milionów litrów wina w różnych formatach.
Winiarnia posiada kadzie ze stali nierdzewnej o pojemności od 1000 do 60 000 litrów, z kontrolą temperatury, co pozwala na szczegółową obróbkę różnych odmian i jakości, a także różnych źródeł.
Po zapewnieniu produkcji winogron o optymalnej jakości, w winnicy przeprowadzana jest podstawowa faza produkcji win wysokiej klasy. Z tego powodu Viña Aresti stosuje w swoich procesach zaawansowaną technologię enologiczną, która gwarantuje delikatną obróbkę winogron.
Dzięki zastosowaniu najnowszych osiągnięć w zakresie maszyn, stawów, magazynów, kontroli temperatury i linii butelkowania możliwe jest poszanowanie, zachowanie i uwydatnienie esencji winogron.
Firma Aresti uzyskała certyfikat zgodny ze standardem Chilijskiego Kodeksu Zrównoważonego Rozwoju Wina, dla którego zatwierdzone zostały wszystkie wskaźniki różnych obszarów objętych kodeksem: rolnictwo, uprawa winorośli i społeczność CSR. Ponadto Aresti podpisało umowę o czystej produkcji, rozporządzenie nabyte wspólnie z Chilijską Korporacją Wina w celu produkcji przyjaznej dla środowiska. Jest to poświadczenie zaangażowania firmy w dbałość o środowisko podczas realizacji naszych procesów produkcyjnych, ukierunkowanie naszych procesów na zrównoważony i przyjazny dla środowiska rozwój.
W naszej ofercie dostępne są również inne wysokiej jakości wina z Chile.