W samym sercu Alzacji, w Wettolsheim, idealnie położonym w regionie o starożytnej tradycji winiarskiej, rozwija się posiadłość Albert Mann. To dzięki związkowi dwóch rodzin alzackich winiarzy, Mannów i Barthelmów, posiadłość utrwaliła swoją historię przez kilka dziesięcioleci. Od tego czasu kobiety i mężczyźni z różnych środowisk wnieśli kamienie, które przez lata umacniały naszą domenę.
Charakterystyka wina Albert Mann
Już w 1997 roku biodynamika wydawała nam się oczywista. Ta kultura wymaga dużo pracy i więcej inwestycji, nadając winu własną tożsamość, a także czyste odzwierciedlenie terroir. Dzięki tym preparatom biodynamicznym wspomagane jest życie organiczne gleby i rozwój mikoryzy obecnej na korzeniach winorośli. Tak wiele czynników sprawia, że możliwe jest przeniesienie kwintesencji terroir do wina.
Ponadto, żonglując między orką a pokrywą roślinną, udaje się również głęboko obniżyć korzenie, aby wychwycić jak najwięcej minerałów z degradacji podłoża skalnego.
Pragnieniem jest produkcja win w harmonii z ziemią. Jest to pamięć winogron, zdolna przekazać smak tych ostatnich. Piwnica jest świętym miejscem, w którym działa magia, aby urzeczywistnić całoroczną pracę.
Obecnie posiadłość obejmuje 25 hektarów podzielonych na sto małych wysp uprawnych, na których uprawia się jakby sto małych ogródków. Hasłem przewodnim podczas całej winifikacji jest finezja.