Dolcetto, piemonckie wino codzienne, mimo nazwy ”słodziutki” to jednak najlżejsze z wytrawnych win czerwonych o niskiej kwasowości i delikatnych taninach. Lokalnie używa się też nazwy Duzet lub Duset. Nie jest jasne pochodzenie szczepu, jedna z teorii mówi, że przywędrował w okolice Monferrato z Francji w XI wieku, druga zaś , że jest to autochtoniczny szczep z okolic miejscowości Dogliani. Pierwsze wzmianki pojawiają się w archiwach miejskich Dogliani w roku 1593 i dotyczą zarządzenia gminnego zakazującego zbiorów Dolcetto wcześniej niż w dniu Świętego Mateusza., poza szczególnymi przypadkami rozpatrywanymi indywidualnie. Ciekawostką jest zapis mówiący, że w 1700 raku wino zostało wysłane w prezencie dla angielskiej Królowej Anny przez Barnabę Centurione.

Około połowa Dolcetto pochodzi z apelacji Dolcetto d'Alba DOC. Pozostałe DOC to: Dolcetto d'Acqui, Dolcetto d'Asti, Dolcetto di Ovada, Dolcetto Pinerolese. Od 2011 istnieje powstałe na terenie 21 gmin z połączenia Dolcetto di Dogliani DOC i Dolcetto delle Langhe Monregalesi DOC, Dogliani DOCG. Natomiast Dolcetto di Diano d'Alba DOCG uchodzi z dające najszlachetniejsze wina tej odmiany.