La Rioja Alta S.A. powstała w 1890 roku, kiedy to 10 lipca, 5 hiszpańskich winiarzy rozpoczęło produkcję wina w winiarni pod nazwą La Rioja Alta w mieście Haro. Wino wprowadzone przez nich na rynek to ikony dzisiejszej oferty firmy: Reserva 890 i Reserva 904. Obecni właściciele i zarządzający są spadkobiercami i przodkami 5 założycielskich rodzin.

Dzisiaj La Rioja Alta S.A. jest grupą winiarni do których należą:

La Rioja Alta S.A.: z 300 hektarami winnic w Haro i Labastida, w regionie Rioja Alta.

Torre de Ońa S.A.: z 50 hektarami winnic, zlokalizowanymi w Páganos-Laguardia, w regionie Rioja Alavesa.

Lagar de Fornelos S.A.: z 72 hektarami winnic w El Rosal (Pontevedra, Galicja).

Ribera del Duero: z 76 hektarami winnic, zlokalizowanych przy miasteczku Anguix.

Wina z winiarni należących do La Rioja Alta S.A. produkowane są zgodnie z kilkoma zasadami:

Produkcja win tylko najwyższej jakości - jeśli czerwone to tylko Reserva i Grand Reseva. Każde wino dojrzewa w winiarni co najmniej 4 lata w dębowych 225 litrowych beczkach, wyłącznie z amerykańskiego dębu. Jeśli białe, to tylko Albarińo Lagar de Cervera, które należy do czołówki hiszpańskich białych win.

Własna hodowla większości gron - Winiarnie Torre de Ońa S.A., Lagar de Fornelos S.A. i Ribera del Duero produkują wina wyłącznie z własnych gron, la Rioja Alta S.A. produkuje 50% owoców, z których wytwarza wina, pozostałą część skupuje od swoich stałych dostawców, którzy mają winnice w regionie Alta Rioja Produkcja klasycznych win, metodami tradycyjnymi w La Rioja Alta S.A. i nowoczesnych w stylu win w pozostałych winiarniach należących do grupy.

Ograniczona produkcja - ponieważ skupia się na jakości wytwarzanych win. Maksymalna wydajność produkcji to 5300 kg/ha. (36.50 Hl./Ha.), 20% niższa niż obowiązująca w regionie La Rioja. System Kontroli Jakości do którego należą wszystkie elementy produkcji wina: surowce (owoce, beczki, butelki, korki itd.), produkty przetworzone (wino w beczkach, butelkach i kadziach nierdzewnych), procesy (fermentacja, stabilizowanie, butelkowanie itd.). Przyjęty tu system jest duzo bardziej restrykcyjny niz ten nakazany przez regulacje regionu Rioja.

Ręczne stabilizowanie wina wszystkie wina są ręcznie przelewane z beczki do beczki co sześć miesięcy. System ten gwarantuje najwyższą jakość wina, ponieważ każde delikatne przelanie oczyszcza wino i umożliwia delikatne napowietrzenie wina, co wydłuża jego żywotność