Jest to górzysty region północnych Włoszech przy granicy ze Szwajcarią i pod wyraźnym wpływem chłodnego klimatu alpejskiego, który jest najważniejszym czynnikiem determinującym kierunek rozwoju miejscowego winiarstwa. Sprzyja on powstawaniu dobrych win białych w pierwszej kolejności i różowych.
Produkuje się tu wyśmienite wina musujące ze szczepów Chardonnay oraz Pinot Bianco i Pinot Nero. Najlepsze są z Franciacorta - (DOCG) najlepszej apelacja win musujących we Włoszech, która konkuruje z powodzeniem z najlepszymi szampanami. Jakości tutejszych bąbelków sprzyja przede wszystkim tak jak tym z Szampanii kredowa gleba.

Jeżeli chodzi o wina czerwone, to na tle całego regionu wyróżniają się dwie apelacje-Valtellina Superiore (DOCG) oraz Valtelina (DOC), tworzone ze szczepu Nebbiolo oraz ze służących jako dodatek, lokalnych szczepów- Rossola, Pignola i Brugnola.