Vina Falernia Pinot Noir Gran Reserva Pedriscal
Atrakcyjny, nowoświatowy Pinot Noir, nieprzeładowany beczką — czysty i elegancki. Całość tworzy kompozycję na tyle przyjemną, że butelka znika bardzo szybko. Elegancki i spójny aromat klasyczny dla PN: grzyby, ściółka leśna + czerwone owoce. W tle lekka lukrecja. W ustach delikatny i gładki, ale z lekko pikantną końcówką.
Villa Wolf Pinot Noir Rose Pfalz
Wino produkowane z najlepszych wyselekcjonowanych winogron uprawianych do produkcji tylko różowych win. Kolor blady łososiowy. Delikatny aromat czerwonych miękkich owoców – truskawki, śliwki. Usta pełne owocowych smaków, lekkie i świeże, z dobrą kwasowością. Bardzo przyjemna końcówka. Znakomity jako aperitif, do potraw z owoców morza i ryb, z białego mięsa – drobiu, cielęciny, królika, szynki i lekkich wędlin. Do potraw egzotycznych i sezonowych – kuchni letniej.
Long Barn Pinot Noir Napa Valley
Kalifornijski Pinot Noir. Doskonały parter kulinarny, a także smakołyk na randkę lub imprezę. Wino fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej, następnie dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego. Blady rubinowy kolor z nutami wiśni i odrobiną tytoniu w nosie, usta niemal miękkie, na podniebieniu nuty owoców jeżyny, maliny i wiśni łączą się z subtelnym, słodkim lukrecjowo-korzennym charakterem i świeżą kwasowością. Świetne połączenie z burgerami jagnięcymi, koźlęciną, sosem z karczochów i glazurowaną szynką.
Albert Bichot Vieilles Vignes de Pinot Noir Bourgogne AOC
Bourgogne Pinot Noir ze starych krzewów od 25 do 30 lat z Côte de Beaune i Côte de Nuits. Zróżnicowana ekspozycja i wysokość tych winnic pozwalają stworzyć mozaikę działek, co skutkuje piękną złożonością tego wina. Czcigodny wiek winorośli nadaje winu niezwykłą koncentrację. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali nierdzewnej przez 16-25 dni. 20-30% wina dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego, reszta w kadziach ze stali przez 8 do 12 miesięcy. Głęboka, czerwono-rubinowa szata. Mnóstwo owocu z dominującymi nutami jeżyny, czarnej porzeczki i malin. W ustach żywe, cieliste, z łagodnymi taninami w tle. Znakomite do grillowanych mięs, drobiu, warzywnych zapiekanek i łagodnych serów.
Auer Pinot Noir Selektion
Specjaliści od Pinot Noir — die Burgundermacher — stworzyli ciekawego burgunda w bardzo dobrej cenie! Pełnego czerwonych owoców, leśnego runa i pieprzności a przy tym lekkiego i o świetnym faktorze pijalności. Cały charakter Pinot Noir z atrakcyjnym czerwonym owocem, nutami leśnymi, pieprzem wyrafinowaną lekkością i sporą elegancją. W nosie aromaty skórzaste, mokrej ściółki leśnej, w ustach eleganckie i długie.
DiVino Franconia Spatburgunder Trocken
Pinot Noir z Frankoni, czyli Spätburgunder w charakterystycznej Bocksbeutel. W nosie piękny aromat dojrzałych wiśni i truskawek w towarzystwie pikantnych nut pieprzu i migdałów. Soczysty w ustach, z doskonałą równowagą i ożywczą kwasowością. Delikatne i jedwabiste taniny tworzą długą i szlachetną końcówkę. Doskonale komponuje się z dziczyzną, szczególnie dzikim ptactwem.