Opis smakowy
Kolor intensywny, rubinowy , z tendencją do granatu. Nos intensywny, z nutami dojrzałych, słodkich wiśni, czarnych jagód i śliwek, z akcentami tytoniu, ziół i kwiatów. Usta soczyste, z jedwabistymi garbnikami, harmoniczne i trwałe.
Proces produkcji
Przed fermentacją grona zostają poddane zimnej maceracji, czyli schłodzeniu do temperatury 16 ° C w środowisku chronionym CO ². Sposób ten zwiększa ekstrakcję związków aromatycznych. Fermentacja 16/17 dni w kontrolowanej temperaturze 27 ° - 28 ° C. Po zakończeniu fermentacji malolaktycznej wino dojrzewa przez kilka miesięcy w małych i średniej wielkości dębowych beczkach (2,25 - 20 hl), później następuje dojrzewanie w starych beczkach z dębu slawońskiego przez minimum 2 lata, a następnie co najmniej 4 miesiące w butelkach.
Ocena prasy:
Robert Parker Wine Advocate:
The 2016 Brunello di Montalcino is a delicate and graceful wine. It shows the precision, linearity and power of the vintage for sure, but it also delivers floral tones, bright raspberry, toasted almond and a playful touch of medicinal herb that shape a careful and contemplative bouquet. Those bright aromatic nuances are followed by silky tannins and softly finessed fruit flavors. With an ample 160,000 bottles made, this is a solid go-to Brunello, especially if you are looking for a bottle with a relatively accessible drinking window. Rating: 94+