Opis smakowy
Dojrzały, elegancki i aromatyczny. Nuty prażone i kokosowe, po których następują trzeciorzędne aromaty (skóra, wilgotna ziemia) oraz czerwone owoce i orzechy. Okrągłe, złożony i trwały finish
Proces produkcji
100% Tempranillo z winnicy Cenicero w Rioja Alta, winifikacja w kadziach ze stali szlachetnej przez 21-30 dni, dojrzewanie w dębie amerykańskim i francuskim minimum 24 miesiące, a nastepnie minimum 36 miesięcy w butelkach.
Prasa
Decanter: "This dark, relatively tight-knit Rioja proves that the Gran Reserva category doesn't just indicate the supremely well-aged, relaxed and reposeful style of Rioja, but can also serve to draw drinkers' attention to outstanding wines of density and tenacity which still have a way to run along their potential ageing trajectories. Look out for dark, urgent fruits here sweetened and back-lit by cunningly angled oak, with intense, deep, fresh and searching flavours in which the 10% of Graciano seems to be working overtime. A Rioja of innate drama."